Ta chansen att påverka äldreforskningens inriktning

Forte har regeringens uppdrag att samordna nationell forskning inom äldreområdet. Nu vänder man sig till forskarsamhället för att staka ut forskningens framtida inriktning.

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, ska samordna och skapa en överblick över den svenska forskningen inom äldreområdet. För att kunna planera framtida satsningar på äldreforskningen arbetar man nu med att analysera och prioritera de kunskapsbehov som finns. Man har bland annat gått igenom de projekt man redan finansierar, gjort en kartläggning av forskningsfältet och fört dialog med en rad viktiga aktörer.

Nu är det dags för nästa steg i arbetet. För att komplettera analyserna bjuder Forte in representanter från forskarsamhället, där forskare inom hälsa, arbetsliv och välfärd eller äldre och åldrande är välkomna att besvara en enkät om hur forskningsrådet bör prioritera framöver.

Sista dagen att besvara enkäten är den 30 november.

Delta i enkäten

Relaterat

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.