Ta chansen att påverka äldreforskningens inriktning
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, ska samordna och skapa en överblick över den svenska forskningen inom äldreområdet. För att kunna planera framtida satsningar på äldreforskningen arbetar man nu med att analysera och prioritera de kunskapsbehov som finns. Man har bland annat gått igenom de projekt man redan finansierar, gjort en kartläggning av forskningsfältet och fört dialog med en rad viktiga aktörer.
Nu är det dags för nästa steg i arbetet. För att komplettera analyserna bjuder Forte in representanter från forskarsamhället, där forskare inom hälsa, arbetsliv och välfärd eller äldre och åldrande är välkomna att besvara en enkät om hur forskningsrådet bör prioritera framöver.
Sista dagen att besvara enkäten är den 30 november.
Relaterat

Vägen till nya socialtjänstlagen
Den nya lagen har sin bakgrund i flera utredningar och förändringar genom åren. En mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänstlag blickar mot en framtid full av utmaningar.

Äldrefrågornas roll i nya lagen
Insatser för äldre blir kvar i nya socialtjänstlagen, i stället för att hamna i en separat äldreomsorgslag. Hur hanterar den nya lagen äldrefrågorna och vilka begrepp har varit omdiskuterade? Följande artikel ger en djupare förståelse.

”Vi är oroliga för otydligheten”
Åsa Lindestam, ordförande för PRO, hade hellre sett en separat äldreomsorgslag än den nya socialtjänstlagen. Hon befarar att äldreomsorgen får för lite resurser och anser att lagen är luddig.
Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av Äldre i Centrum om. Nu får du som är nyhetsprenumerant eller besökare på vår webbsida tillgång till…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är rekommenderat, visar en ny europeisk studie med forskare från Örebro universitet.

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar
På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande utveckling för välfärden, säger Isabelle von Saenger, forskare vid ARC och Karolinska institutet, som disputerar i ämnet…