Foto: Syda productions/Mostphotos

UserAge går i graven – Intressentpoolen föds

Det sex år långa programmet UserAge, med fokus på att involvera aköter utanför akademin i forskningen, är slut. Nu bildas Intressentpoolen för att ta tillvara på kunskapen och utveckla metoderna att fånga in civilsamhället i forskningen.

Forskningsprogrammet UserAge satte ljuset på brukarmedverkan och att involvera aktörer utanför akademin i forskningen, och var ett samarbete mellan forskare och brukarrepresentanter vid Lunds universitet, Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet. Under sex år har de levererat 25 vetenskapliga artiklar, fyra doktorsavhandlingar, en licentiatavhandling, en antologi, en populärvetenskaplig rapport, populärvetenskapliga artiklar och reportage samt vetenskapliga konferensbidrag. För att inte nämna hur de utvecklat brukarmedverkan i praktiken och kunnat ge tips och verktyg till andra som vill arbeta i samma anda.

Nu är de sex åren till ända och UserAge går i graven. Men det betyder ändå inte att arbetet avslutas. I stället lanserar CASE, Centre for ageing and supportive environments, vid Lunds universitet nu Intressentpoolen, ett nätverk och personregister för att alla som är intresserade av forskning inom åldrande och hälsa enklare ska kunna nås av information och engagera sig.

– Det handlar mycket om relationer, att bygga ett förtroende. Vi har haft svårt att nå vissa grupper. De människorna kan finnas i nätverk hos dem som anmäler sig till Intressentpoolen, så tillsammans kanske vi kan nå dessa grupper, säger Oskar Jonsson, ansvarig för Intressentpoolen, i en nyhet på CASE hemsida.

Fakta
Intressentpoolen

Här kan du läsa mer och anmäla dig till Intressentpoolen.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…