Foto: Syda productions/Mostphotos

UserAge går i graven – Intressentpoolen föds

Det sex år långa programmet UserAge, med fokus på att involvera aköter utanför akademin i forskningen, är slut. Nu bildas Intressentpoolen för att ta tillvara på kunskapen och utveckla metoderna att fånga in civilsamhället i forskningen.

Forskningsprogrammet UserAge satte ljuset på brukarmedverkan och att involvera aktörer utanför akademin i forskningen, och var ett samarbete mellan forskare och brukarrepresentanter vid Lunds universitet, Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet. Under sex år har de levererat 25 vetenskapliga artiklar, fyra doktorsavhandlingar, en licentiatavhandling, en antologi, en populärvetenskaplig rapport, populärvetenskapliga artiklar och reportage samt vetenskapliga konferensbidrag. För att inte nämna hur de utvecklat brukarmedverkan i praktiken och kunnat ge tips och verktyg till andra som vill arbeta i samma anda.

Nu är de sex åren till ända och UserAge går i graven. Men det betyder ändå inte att arbetet avslutas. I stället lanserar CASE, Centre for ageing and supportive environments, vid Lunds universitet nu Intressentpoolen, ett nätverk och personregister för att alla som är intresserade av forskning inom åldrande och hälsa enklare ska kunna nås av information och engagera sig.

– Det handlar mycket om relationer, att bygga ett förtroende. Vi har haft svårt att nå vissa grupper. De människorna kan finnas i nätverk hos dem som anmäler sig till Intressentpoolen, så tillsammans kanske vi kan nå dessa grupper, säger Oskar Jonsson, ansvarig för Intressentpoolen, i en nyhet på CASE hemsida.

Fakta
Intressentpoolen

Här kan du läsa mer och anmäla dig till Intressentpoolen.

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

Fler nyheter

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Så kan järnnivån påverka hjärnan

Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…

Två äldre kvinnor går tillsammans på en grusgångväg vid flera faluröda hus, Färgaregården i Norrköping.

Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping

Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den…