Mer vetenskap i Äldre i Centrum

Med en första utgåva i november 2020 kommer Äldre i Centrum att ackompanjeras av ett vetenskapligt supplement. Supplementet öppnar möjligheten att publicera fackgranskade forskningsresultat på svenska från både akademin och FoU-verksamheter inom äldre- och åldrandeområdet. 

OBS! Notera att en del information i denna nyhetsartikel är inaktuell. Gå till aicvs.se för uppdaterade anvisningar.

Att tillgängliggöra resultat från forsknings- och utvecklingsarbeten på svenska främjar långsiktig praktik- och kliniknära kunskapsuppbyggnad. Möjligheten att publicera fackgranskade texter kan både stimulera forskningen inom äldreområdet och synliggöra och höja kvaliteten på FoU-litteraturen. Vi välkomnar bidrag från alla forskningsområden som rör äldre och åldrande, från det biologiska åldrandets processer till frågor som rör vård, omsorg och välfärd för äldre personer. Vi strävar efter att publicera artiklar med hög relevans och användbarhet:

  • Originalartiklar som presenterar resultat från empiriska studier.
  • Översiktsartiklar/meta-analyser som belyser eller utvärderar publicerade studier/metoder.
  • Teoretiska artiklar som diskuterar generella metodologiska frågor/problem eller utifrån existerande forskning söker utveckla teorier.

Vi tar gärna emot bearbetningar på svenska av originalmaterial på annat språk.

Bedömningen av relevans för publicering utgår från fem screeningfrågor som ger vägledning om manuskriptet ryms inom ramen för det vetenskapliga supplements syfte och målgruppernas intressen:

  1. Rör frågeställningen äldres levnadsbetingelser och/eller äldres situation i samhället?
  2. Adresserar artikeln en kliniskt/praktiskt relevant och aktuell frågeställning?
  3. Är syfte, frågeställning och metod tydligt beskrivna?
  4. Finns godkännande från etisk kommitté?
  5. Är artikeln välskriven?

För arbetet med att bedöma artiklar för publicering ansvarar ett vetenskapligt redaktionsråd. Varje manuskript granskas dessutom av minst två oberoende ämnesexperter, som också ger förslag på hur manuskriptet eventuellt behöver kompletteras eller revideras. Bedömningen av vetenskaplig kvalitet utgår från vedertagna instrument beroende på typ av studie. Välkommen med manuskript eller frågor kring publicering till mikael.milden@aldreicentrum.se!

Författaranvisning
Manuskript får i sin helhet inte tidigare vara publicerade eller ingivna för bedömning av annan tidskrift eller förlag. Vi tar däremot gärna emot manuskript baserade på en publicering på annat språk eller som utgör en bearbetning av en mer omfattande rapport på svenska. Om studien inte varit föremål för etisk granskning ska detta motiveras. Manuskriptet ska vara skrivet på svenska. Omfånget begränsas till 5 000 ord inklusive referenser etc.
Önskad disposition:
  • Kort sammanfattning (abstract) som redovisar syfte, metod, resultat och slutsatser.
  • Inledning som ger en allmän bakgrundsbeskrivning samt redovisar teoretiska utgångspunkter, syfte, frågeställningar och avgränsningar.
  • Metodbeskrivning som ger möjlighet att bedöma resultatens tillförlitlighet samt upprepning av studien.
  • Redovisning av resultat, förutom i text gärna med hjälp av tabeller/diagram.
  • Slutsatser/diskussion av resultaten i förhållande till studiens syfte samt teori och tidigare forskning.
  • Noter och referenser (Vancouver).
Tidplan för publicering
Manuskript tas emot löpande, med sista dag 16 augusti 2020 för publicering med Äldre i Centrum #4/2020. Vi återkommer inom två månader från manusinlämning med besked om accept och eventuellt behov av kompletteringar. Helt färdigt manuskript: 2 november. Utgivningsdag: 27 november.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.