Hur gick det sen Giana Carli Lorenzini…

… som 2018 disputerade med en avhandling om utformning av läkemedelsförpackningar.

Jag är postdoktor vid Lunds universitet och arbetar i ett projekt som är en fortsättning på min avhandling. Jag vill studera de rutiner som äldre människor följer för att ta sina mediciner och planerar också att prata med industrin för att se vilka bra exempel som finns på förpackningar som designats utifrån ett patientperspektiv. Doktorand­utbildningen gav en bra bas för att planera bra forskning och studera komplexa problem på djupet.

– Jag tycker min forskning innebär ett steg framåt. Jag har varit på konferenser där man pratar mer om hur man kan förbättra användbarhet för mediciner. Det är en lång väg att gå, men det finns några bra exempel och företag som är intresserade av att göra det bättre för patienterna. Jag hoppas att jag kan sprida mer information om det med mitt nya projekt.

Hur har du spridit dina avhandlingsresultat?

– Mest på vetenskapliga konferenser och konferenser för industrin. Jag berättar om min forskning för studenter på universitet också och gav några intervjuer efter att jag disputerade. Jag har också kontakt med en branschorganisation som ger bra spridning av forskningsresultat till industrin.

Saknar du doktorandtiden?

– Jag arbetar fortfarande vid Förpackningslogistik på Tekniska högskolan vid Lunds universitet och fortsätter min forskning där, därför saknar jag inte mycket av doktorandtiden.

– Jag är glad att jag fick möjlighet att fortsätta forska inom de områden som jag vet mest om. Jag planerar nu att arbeta mer med andra forskare och kollegor som också studerar användbarhet av förpackningar och äldre människor från olika perspektiv.

Avhandling: Toward inclusive pharmaceutical packaging: An innovation and design process perspective

Fler porträtt

Äldreforskningens nestor i Linköping

Med en karriär som spänner över tre decennier och flera forskningsområden är Elisabet Cedersund en riktig veteran inom äldre- och åldrandeforskningen. Ändå var det inte självklart att hon skulle bli forskare.

Tre medarbetare från FOU nu framför en vägg

Utveckling här och nu

Med nära tillgång till regionen och starka nätverk i sina ägarkommuner i nordvästra Stockholms län, har FOU nu en god plattform för att bidra till utveckling av verksamheter med inriktning på äldre och funktionsnedsättning. Genom att leda processer snarare än…

Man poserar sittandes i en stol

Han månar om äldres psykiska hälsa

Äldre personer får sällan psykologisk behandling. I stället får de mediciner för att dämpa depression eller nedstämdhet. Det hoppas forskaren och överläkaren Mattias Damberg vid Uppsala universitet kunna ändra på.