Högskolan Dalarna kan inte mäta sig med de stora lärosätena i antal studenter, forskningsanslag eller för den delen genomslag. Men den som följer svensk forskning om äldre och åldrande upptäcker ändå snart att det förhållandevis ofta kommer nyheter därifrån, och den som tittar efter ännu lite mer noga hittar snart ReCall, högskolans forskningscentrum för äldre och åldrande.
Kevin McKee är ledare för ReCall och han var också en av de drivande krafterna bakom att det bildades 2014. Själv kom han till Dalarna från universitetet i Sheffield när han fick en tjänst med uppdraget att ge en skarpare profil åt äldreforskningen. Mer eller mindre omgående sådde han fröet till det som senare skulle bli ReCall.
– Jag startade ett forskarnätverk med folk från högskolan, men också intressenter från regionen och kommunerna i Dalarna. Det var alla som var intresserade av praktik, policy och forskning. Målet var att samla alla för diskussioner, hitta gemensamma frågor och skapa ett momentum för att kunna koordinera vad som hände i regionen, berättar Kevin McKee.
Till saken hör att Högskolan Dalarna alltid haft ett starkt lokalt och regionalt fokus. Kevin McKee hade från början en tjänst som delades av högskolan och Dalarnas forskningsråd, en FoU-enhet som finansierades av Region Dalarna och regionens kommuner. Så småningom flyttades all personal över till högskolan och kring 2013 inleddes arbetet med att formalisera nätverket som ett forskningscentrum.
– Ungefär samtidigt hade Lars Wallin blivit professor i omvårdnad och han ville också gärna bygga upp en forskningsmiljö. Så planerna på ReCall och KIPS, Kunskapsimplementering och patientsäkerhet, presenterades som ett paket. Vi fick stöd av vår forskningsledare Anna Ehrenberg och hade lite tur att Region Dalarna hade identifierat just åldrande och implementering som två nyckelområden.
2014 föddes alltså ReCall. Tillsammans med KIPS tilldelades man en heltidstjänst för forskning och undervisning, och en tjänst för en forskningsadministratör. Anna Christina Åberg fick forskartjänsten. Hon är fortfarande kvar i ReCall och leder nu bland annat UDDGAIT, ett samarbete med Uppsala universitet om tidig identifiering av kognitiv funktionsnedsättning.
Vid starten hade ReCall ett trettiotal medlemmar. I dag är man ungefär 50 personer.
– Medlemskapet är väldigt öppet. Vi bjuder in alla som har något intresse av äldreforskning, även om det inte är deras huvudintresse. Många är inte så aktiva, utan står mest med på vår sändlista, där de får information om seminarier, workshoppar, böcker, allt som händer i Sverige och som vi får reda på, plus en del som händer internationellt. De ser oss som ett värdefullt nätverk.
Ungefär 70 procent av medlemmarna kommer från högskolan, en fjärdedel kommer från region och kommuner och resten kommer från privata företag och intresseföreningar.
ReCall är alltså fortfarande ett ganska löst sammanbundet centrum, utan direkt finansiering från högskolan. Administratören finansieras av overhead-medel och delas av institutionen för hälsa och välfärds övriga tre forskningscentrum: KIPS, som vi redan nämnt, reps – Forskningscentrum för folkhälsa och idrott, och RICH – Forskningscentrum för reproduktiv hälsa, barn och ungdomars hälsa. Men samtidigt som Kevin McKee inte har något arbetsgivaransvar för någon i ReCall har man en tydlig kärngrupp av självständiga seniora forskare, som man bygger sin verksamhet kring.
– Vi har hela tiden utvecklats ganska organiskt och allt arbete med ReCall bygger på medlemmarnas goda vilja. Jag har haft tur som har de här forskarna med ganska tydliga forskningsprofiler. Det är de som gör att vi är mer än ett forskningsnätverk egentligen, och de är duktiga på att dra in forskningsmedel, säger han.
Även om forskarna har tydlig inriktning mot äldre och åldrande har de väldigt olika ingångar till ämnet. Anna Christina Åberg forskar om fysisk aktivitet, hälsa, kognition och implementering. Marie Elf arbetar med omgivande miljö, teknologi och deltagande inom vård och omsorg. Lena Dahlberg forskar inom socialt arbete, speciellt med inriktning mot social exkludering och ensamhet. Johan Borg inriktar sig mot välfärdsteknik och Kevin McKee själv har framför allt forskat kring informell omsorg om äldre, speciellt med demenssjukdom. Magdalena Kania Lundholm är förhållandevis ny inom ReCall och forskar bland annat om äldre personers delaktighet och utmaningar i det digitaliserade samhället.
– Det är väldigt speciellt med en mindre högskola. Många söker sig så klart vidare till de större lärosätena, men de forskare som stannar vill verkligen vara kvar, ofta för att de tycker om Dalarna och har sin familj här. På så sätt får vi en väldigt stabil forskningsmiljö trots att vi kanske inte har samma möjligheter som universiteten.
Annars är samarbetet mellan forskare från olika ämnen och inriktningar en av de saker som utmärker ReCall.
– Det stämmer så klart för många andra centrum också, men vi är väldigt multidisciplinära och interdisciplinära och har representanter från sociologi, psykologi, socialt arbete och omvårdnad, och sjuksköterskeprogrammet är en stor del av grunden till vår institution. I ReCall har vi också ingenjörer, medicinare, forskare från datavetenskap – ja, folk från hela högskolan. Så centrumet är placerat vid institutionen för hälsa och välfärd, men vem som helst på högskolan kan vara del av det, säger Kevin McKee och lägger till att det är en styrka att vara små, då det blir lättare att mötas över ämnesgränserna då.
När Kevin McKee ska berätta om vilka projekt som drivs inom forskningsmiljön stannar han först upp och säger att han egentligen inte riktigt vet vad som är ett ReCall-projekt.
– Det är något vi har diskuterat, men jag har egentligen aldrig sett projekt som just ReCall-projekt. På vissa sätt kan man se ReCall som en ganska stor verksamhet, eller en ganska liten. Vi har en liten administration, men vi har ett stort samarbete, med varandra och med de andra centrumen. Speciellt med KIPS, för när man arbetar med åldrande, vård och omsorg vill man göra skillnad och då blir implementering väldigt viktigt.
Vi gör ändå en mindre inventering för att kunna beskriva äldre- och åldrandeforskningen på Högskolan Dalarna. I ett ganska nytt projekt, som Lena Dahlberg leder, samlar man in data från Dalarnas befolkning och kopplar den till den stora befolkningsstudien Sweold. Projektet fokuserar på ensamhet, men frågeformulären täcker mycket mer.