I rummet mittemot Nursing Anne finns dockan Asta. Hon är inte lika tekniskt avancerad, men tål vatten och är till för övningar där personer behöver vård i säng. Det går till exempel att öva på att ta blodprov, ge injektioner och sköta sår. Paula Källgren knäpper upp Astas kläder och visar att hon har en stomi.
– Jag märker att många verkligen vill lära sig mer! De stannar ofta till i vår stomihörna, läser och tittar på bilder kring vad för olika stomityper det finns eller stannar vid de olika anatomitavlorna, säger hon.
Det sticker fram en liten lapp under en toffel intill dockan Astas häl med en bild på ett begynnande trycksår.
– Jag gömmer lappar på olika ställen på kroppen för att besökarna ska hitta moment som de ska öva på. De ska undersöka Astas hudkostym efter rodnader som just kan tyda på begynnande trycksår, säger Paula Källgren.
– Det är viktigt att uppmärksamma och förebygga så att det inte blir ett sår.
Robotdjur skapar trivsel och lugnar oroliga.
Nästa rum innehåller välfärdsteknik. Där kan man ta del av information om appar som kan förebygga undernäring, sensorer för riskbedömning av trycksår och till exempel testa mjuka robotdjur. Dessa hundar och katter i plysch kan både låta och röra sig och har visat sig ge lika bra effekt vid oro på personer med demenssjukdom som läkemedel.
I det så kallade upplevelserummet finns olika dräkter eller attrapper som simulerar hur det kan vara att ha en äldre kropp. Besökare får uppleva känslan av att vara stel, ha svårt att röra sig eller ha nedsatt syn och hörsel.
Men det finns även trevligare produkter att prova, till exempel tyngdtäcken som kan omfamna en som en kram. Tyngdtäckena som finns i olika storlekar, även små att ha i knät, är särskilt uppskattade. För den som bor ensam eller känner oro kan det kännas skönt att få omslutas och känna tyngden av täckena.
– I både det här rummet och rummet för väldfärdsteknik får våra besökare kunskap om vilka produkter som finns och testa om något är värt att köpa in till arbetsplatsen. Eller så kan de tipsa anhöriga om att beställa något till sina nära och kära, säger Paula Källgren.
Utöver de fyra redan nämnda rummen finns två rum till där man kan öva hjärt- och lungräddning, samt ett med munvårdsutbildning som ett upphandlat företag ansvarar för.
Dagens kursdeltagare förser sig med fika innan kursen startar. Flera av dem har redan gått utbildningen, men tar chansen att repetera.
– Det är viktigt att utbilda sig hela tiden, säger Rezene Estifanos som har arbetat tio år som undersköterska. Han slår sig ner i soffan där alla börjar ta plats.
Paula Källgren börjar med att gå igenom vad SBAR är och de sex olika vitalparametrarna. De flesta av deltagarna vet på ett ungefär vad de ska kontrollera på den som är sjuk eller har skadat sig, men en del är nytt för dem. De som inte har svenska som modersmål kan även ha svårt att förstå vissa ord.
– Det är viktigt att inte bara förlita sig på tekniska hjälpmedel. Titta efter olika sjukdomstecken och våga lita på känslan. Hur kan man se om någon har feber? frågar Paula Källgren deltagarna.
– Man kan se om någon är blek och svettig, säger José Aparicio som är sjukvårdare.
– Man kan se på ögonen och känna på doften, tillägger Rezene Estifanos.
Det blir en liten diskussion kring dofter och på vilka sätt man kan avgöra hur någon mår. Särskilt tydligt är det om någon har urinvägsinfektion eller krångel med matsmältningen.
– Med både klinisk blick och vitalparametrar blir det en perfekt bedömning, sammanfattar Paula Källgren när den teoretiska genomgången är slut.
Deltagarna går vidare till rummet med Nursing Anne för att öva på att räkna andetag och ta puls. Alla är tysta och koncentrerade när de känner efter pulsen på handleder, vid halsen och på fotleden.
När Paula Källgren ställer in nya mätvärden på Anne och ber alla räkna andetag under en minut hörs bara Annes jämna andetag.
Efter övningarna med Nursing Anne är det rast. Deltagarna, som tidigare har gått utbildningen, berättar att de har haft nytta av kunskaperna.
– På min arbetsplats har vi mätt kroppstemperatur, puls och ibland blodtryck, det gjorde vi även innan kursen. Men nu känner jag mig lite säkrare, för det är inget som vi har gjort när vi har haft praktik. Nu vet jag att jag först måste kolla alla de här sakerna innan jag ringer på sjuksköterskan, säger Philomene Mujinga, som är undersköterska och den som lyckades bäst med att räkna Annes puls.
Paula Källgren tipsar deltagarna att det går även att fråga de äldre på servicehuset om den kan få öva på dem, till exempel mäta blodtryck som kan vara lite knepigt.