Nyförlösta herrar redaktörer Nilsson och Mildén. Foto: Mai Engström.

Blågul bebislycka

Inledare #1/21.

På Äldre i Centrum-redaktionen arbetar vi med målsättningen att ha en uppdaterad och heltäckande bevakning av det som är nytt och intressant inom forskning och utveckling på äldre- och åldrandeområdet. Först med det gamla, är den skämtsamma devisen. Samtliga nyheter publiceras på webbplatsen och kommer varje vecka till våra nyhetsbrevs­prenumeranter. (Du är väl redan en av dem?) Dessutom har vi förstås med ett aktuellt urval i varje nytt nummer av papperstidningen.

Den största nyheten i det här numret är dock inte någon av nyheterna i det här numret, men däremot en som vi helt själva står bakom: det historiska första numret av Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement. (Planerad nedkomst var egentligen redan med #4/20, men hej, vem är inte född en kvart för sent?) Syftet är att utgöra en plattform för vetenskaplig publicering på svenska inom området äldre och åldrande, för både akademi och FoU-forskare, och på det sättet stärka den svenska äldre- och åldrandeforskningen och föra vetenskapliga resultat närmare dem som arbetar ute i verksamheterna.

Supplementet följer alltså med som bilaga till det här numret av Äldre i Centrum och innehåller den här gången tre intressanta artiklar av välrenommerade forskare, som vi förstås tackar alldeles särskilt för det nedlagda arbetet, liksom vi tackar de forskare som under granskningsprocessen bidragit med värdefull input (som man ju säger på svenska).

Artiklarna finns också tillgängliga på den likaledes nyfödda webbplatsen aicvs.se, där vi förhoppningsfullt löpande kommer att publicera nya, spännande artiklar som sedan samlas i en tryckt upplaga en eller två gånger per år. Varmt välkommen med bidrag till och synpunkter på vårt vetenskapliga supplement, men glöm för den delen inte bort allt annat nytt och intressant i Äldre i Centrum classic, som du nu har för ögonen.

God läsning!

Mer signerat

Alla drömmer om den goda sömnen

Vaknätter under småbarnsåren, snarkande partners och till sist åldrande och sjukdomar – var tid i livet har sitt egna sömnproblem. Om detta och…

Den sista resan, var den verkligen nödvändig?

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren ställer sig frågan: Måste man dö på sjukhus?

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia…

Är det nu det vänder?

Åsa Hedberg Rundgren funderar på om samhället är mitt uppe i ett paradigmskifte, där alla aspekter av åldrandet äntligen ses som något naturligt.