Porträttbild på Enikö Arnell-Szurkos
Enikö Arnell-Szurkos, chefredaktör på Äldre i Centrum. Foto: Yanan Li

Mod att vara nyfiken

Vi måste försöka vara modiga i det lilla, och så ofta vi bara orkar. Våga ställa frågor och lyssna på svaren, skriver Enikö Arnell-Szurkos och uppmanar alla till att alltid försöka se människan, oavsett etnisk tillhörighet, ålder eller sexualitet.

Vi människor vill så väldans gärna passa in. Vi är sociala varelser som behöver varandra. Vi är beredda att kompromissa med oss själva, ibland kanske för mycket, för att bli accepterade i en gemenskap. För yngre personer kan en tuff miljö på jobbet i värsta fall kompenseras av andra gemenskaper, föreningar och grupper. Mötesplatser, där de kan slappna av och vara sig själva.

När vi blir äldre och beroende av vård och omsorg, blir vi mer utlämnade. Vi kan bli låsta av sjukdomar och kanske tappa sociala kontakter som bekräftade vår identitet. Grupperna och gemenskapen kan bli svåra att nå. Det här blir ännu mer påtagligt för dem som tidigare har känt sig diskriminerade i samhället, exempelvis äldre hbtq-personer, som det här numrets tema handlar om.

I en tillåtande och omhändertagande miljö är det lättare att vara öppen. Där finns det personer som frågar och lyssnar. Personer som är nyfikna på oss, oavsett vår etniska bakgrund, sexuella läggning, religion eller annat som påverkar vår identitet. De orkar och vågar se oss som hela människor.

Men för att vara nyfiken behövs tid och mod. Modiga­ politiker och chefer som fattar beslut om resurser och riktning för verksamheterna där likabehandlingsfrågan är självklar. Som möjliggör tid och mod för personalen.

Samtidigt hårdnar klimatet i omvärlden. Rättigheter som var självklara nyss kan börja ifrågasättas. Även hos oss i Sverige vittnar hbtq-personer om oro och rädsla ­för framtiden.

Trots det ser jag inte att vi har något val. Vi måste­ försöka vara modiga i det lilla, och så ofta vi bara orkar. Våga ställa frågor och lyssna på svaren. Våga stå kvar vid öppenhet och inkludering och rätten att bli om­händertagen som en hel människa. Med allt man bär på och allt man är.

Läs temat Hbtq

Färgglad porträttbild på äldre man

Oro och ensamhet i hbtq-gruppen

Äldre hbtq-personer är oroliga för mötet med vård och omsorg, visar Folkhälsomyndigheten i en ny rapport. Anna Siverskog, forskare vid ­Södertörns högskola, delar…

Äldre man som pratar och gestikulerar

”Vissa hamnar i garderoben igen”

Anders Niska bor i ett seniorboende för äldre hbtq-personer. Han har flera vänner som känner oro inför mötet med vård- och omsorg.

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

”Han försvinner bit för bit”

Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…

Fika på ett bord med en regnbågsflagga i mitten och ett fodral av DöBra-kortleken

Trygg plats för ­reflektion om döden

Regnbågskaféer ger möjlighet till reflektion över död och sorg för ­hbtq+-personer. I en studie som följer deltagare märks oro för framtiden –  men också…

Två lerfigurer på ett bord

Föreställningar om framtiden

Hur ser framtiden ut? Ett trettiotal hbtq-personer över 50 år har fått reflektera över frågan och skapa texter, målningar och installationer inom ramen…

Mer signerat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

”Mormors livskraft inspirerar mig”

När Lea Starks mormor var 90, halkade hon och bröt benet, men kämpade sig tillbaka ändå. Den styrkan har inspirerat Lea Stark i…

Excellent och nära praktiken

Vad är excellent forskning och hur kan man göra den mer praktiknära? Det funderar Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren på.

Kära dagbok …