Bakgrunden till studien var att ansökningar till särskilt boende från par, där bara den ena parten är behovsprövad, har ökat under de senaste åren. Rapporterna i media om parboendegarantin har generellt varit positiva, men även uppmärksammat vissa problem, som att boendeformerna – i vissa fall separata lägenheter – inte motsvarade parets förväntningar om att bo tillsammans. Trots att sammanboende nämns i olika forskningsartiklar har det också saknats studier som handlar specifikt om anhöriga, när de inte längre är regelbundna besökare i ett äldreboende utan medboende på heltid.
Särskilt boende är en ambivalent miljö för ett par. När de flyttar in blir lägenheten deras hem, samtidigt som det är en plats för dygnet runt-vård för den boende med omsorgsbehov och en arbetsplats för vårdpersonal. Hur förhåller man sig till den ”friska” medboenden och vad blir dennes roll som anhörigvårdare? Projektet hade en etnografisk design. Bland de kommuner som hade flest sammanboende par år 2015 valdes fem särskilda boenden, med hänsyn till olika variabler: lägenhetsstorlek, samma eller separata lägenheter, demens-/somatiskt boende, antal sammanboende par, medboendens hälsa och kommunala regler.
I dessa fem boenden gjorde jag observationer under en månads tid, med återkommande besök till respektive par för att få en insyn i deras vardag. I samband med detta gjorde jag också flera intervjuer med personal (undersköterskor, sjuksköterskor och enhetschefer), par och medboende.
Allmänt verkar det utifrån intervjuerna som att lagens andemening att öka trygghet och meningsfullhet, genom att tillåta sammanboende, uppfylls. Paren som intervjuades valde att bo i särskilt boende för att tillbringa den sista delen av ett långt gemensamt liv tillsammans med varandra. En man som hade kunnat ta sin fru till boendet sa:
Det är att föredra att bo så här tillsammans. Innan vi kunde bo så här så bodde vi på varsitt håll, visserligen i närområdet men ändå långt ifrån varandra. Så jag är väldigt tacksam över att ha fått in henne hit. Det var som att vi hade varit skilda och fått gifta om oss.
Personalen var också positiva till parboendegarantin och såg många fördelar, bland annat möjligheten att komma omsorgstagaren närmare för att man ser en annan sida av personen. Den medboende sågs också som “ögonen i rummet” som kan ge extra tillsyn och som en slags avlastning för personalen. Men det finns också utmaningar. En av dessa är en osäkerhet, både hos medboende men också hos personal, till exempel om vad som gäller för den ”friska” partnern om den blir sjuk. Har man beviljats hemtjänst sedan tidigare kan den medboende få sina behov tillgodosedda i boendet av personalen. Dock fanns det exempel i studien där den sammanboende maken/makan förväntades söka egen vård på vårdcentral, och där ingen service – till exempel i form av tvätt eller bäddning – ingick för den medboende, medan partnerns tvätt och säng togs omhand av personal.
Utifrån en rättviseprincip är detta korrekt eftersom den medboende inte är behovsprövad. Men den extrema konsekvensen kan vara att den medboende – som kanske hade sålt den gamla lägenheten för att slippa dubbla hyror – riskerar att bli hemlös efter sin partners död, då den inte äger lägenhetskontraktet.
I projektets första studie illustreras konsekvensen för paret av olika kommunala tolkningar av parboendegarantin. Eftersom socialtjänstlagen är en ramlag operationaliseras parboendegarantin olika i de olika kommuner som jag har studerat. I studien jämför jag två fall i lika stora kommuner. Den ena kommunen tillämpar parboendegarantin ”konventionellt” som beskrevs ovan. Lagligt sett innebär detta att den som har ett särskilt boendebeslut är den som äger rätten att få sammanbo med sin make/maka. I den andra kommunen gavs dock också ett eget beslut till den medföljande, med stöd av paragrafen i socialtjänstlagen om att kunna ge bistånd av särskilda skäl. Det innebär i detta fall att den medboende får bo i särskilt boende under lika villkor som de övriga boende, eftersom personen har ett eget biståndsbeslut trots avsaknaden av behovsprövning. Detta förutsätter i sin tur att kommunen har ett överskott av äldreboendelägenheter, så att inte de som behöver mest hjälp blir utan plats.
Studien visar att de två olika systemen avspeglar inte bara vem som ges rätt till sammanboende och vad den medföljande har rätt till. Det påverkar också sättet personalen ser på den medboendes roll och dennes behov som anhörigvårdare, samt känslan av trygghet hos den medboende.