Cancer (#4/24)

Foto: Mostphotos/Firefly AI

Cancer

Ungefär en tredjedel av världens befolkning kommer att drabbas av cancer under sin livstid. De allra flesta insjuknar i 70-årsåldern och i dag lever man allt längre med sjukdomen. Cancerforskningen har gjort stora framsteg de senaste 20–30 åren, men det finns fortfarande en del kunskapsluckor.

I det här temat får du läsa om de åldersrelaterade utmaningarna med screeningen av bröstcancer och prostatacancer, hur fysisk aktivitet inför operation kan bidra till att man läker bättre och hur man som närstående till en person med cancer kan hitta stöd.
Foto: Mostphotos

Mammografi lika effektivt ­för äldre

Forskningsstudier visar att mammografiscreening är lika effektivt för äldre som för yngre kvinnor. Det finns argument för att höja åldersgränsen ­ytterligare, men vetenskapliga…

Foto: Mostphotos

Anhöriga får stöd på ny webbsida

En ny webbsida hjälper närstående att förbereda sig för att vårda och ge stöd till en person med cancer. Det visar studier av…

Foto: Mostphotos

Träning som kan göra skillnad

Att få en cancerdiagnos och genomgå operation är omvälvande och kan leda till en längre tids beroende av vård och omsorg. Men med…

Foto: Mostphotos

Nya sätt att hitta prostatacancer

Sverige har inget nationellt screeningprogram för prostatacancer idag. 2018 bedömde Socialstyrelsen att skadorna vid screening kan vara större än nyttan. Men forskningen gör…