Foto på Gislaved kommuns kommunhus
Gislaveds kommun har redan börjat jobba förebyggande med äldrefrågor. Foto: Gislaveds kommun

Gislaved redo för nya lagen

Gislaveds kommun förbereder sig för fullt för införandet av nya lagen. ­Karin Hedin Fredriksson, socialt ansvarig samordnare, tror att ­äldrefrågorna kommer att vara i fokus även fortsatt.

I Gislaveds kommun har förberedelserna för den nya socialtjänstlagen pågått sedan hösten 2024, i verksam­heternas olika­ nivåer, berättar Karin Hedin Fredriksson som ansvarar för kvalitets­säkringen inom social­tjänstens verksamhet. Det började med en läges- och behovsanalys.

–  Vi har haft diskussioner från medarbetarnivå och upp till politiken  –  och det har sett likadant ut i socialförvaltningens alla verksamheter. En fråga har varit hur vi jobbar före­byggande i dag för att analysera vad vi kan göra mer. En annan har varit vår tillgänglighet.

Porträttbild på Karin Hedin Fredriksson

Karin Hedin Fredriksson ansvarar för kvalitets­säkringen inom socialtjänsten i Gislaved. Foto: Gislaveds kommun

Vad har ni pratat om rent konkret inom äldreomsorgen?

–  Vi har lyft frågan om mer flexibelt an­hörigstöd och andra öppettider för dagverksamheten till exempel. Vi har också pratat om tillgängligheten i våra verksamheter riktade mot äldregruppen – hur våra träffpunkter ­organiseras, var de finns och hur vi når ut med alla verksamheter vi har.

Ett förebyggande arbete inom äldreomsorgen­­­ kan handla om vissa förändrade arbetssätt för hemtjänstpersonalen, förklarar Karin Hedin Fredriksson. Som att stärka äldres ­förmågor och anpassa insatserna ännu mer till behoven.

–  Det kan handla om att inte ta över och göra saker som personerna klarar av, utan att kanske träna vissa förmågor tillsammans. Vi får hjälpas åt att bibehålla det friska.

Nu har verksamheterna valt ut några områden att börja arbeta med, berättar Karin Hedin Fredriksson.

–  Där ska vi analysera mer vad vi konkret behöver göra. Vi ska kolla mer på statistik i vår kommun, men också involvera målgrupperna på olika sätt – så att vi får med deras perspektiv.

Hur ser du på den nya lagen i stort, kommer den att göra skillnad?

– Lagen i sig kommer inte göra det av sig  själv, det kommer krävas ett stort arbete från oss som tillämpar lagen. Den skapar många möjligheter och förutsättningar och det är upp till varje kommun att jobba utifrån.

Ser du risker med att lagen inte är mer detaljerad på äldreområdet – och att mer resurser hamnar hos unga?

–  Jag förstår oron som finns, och tänker att det säkert hade funnits anledningar att reglera ytterligare i vissa delar. Men jag tror inte att risken är så stor hos oss. Här är äldre­omsorgen i fokus i politiken. Vi tycker att det är viktigt att jobba förebyggande och har redan börjat jobba med de här frågorna innan lagen kom.

Karin Hedin Fredriksson tycker om att lagen blev sammanhållen och inte uppdelad i en särskild äldreomsorgslag.

–  Jag tror att det är bra att inte låsa sig vid en specifik ålder. Vi är inte bara äldre, utan hela människor med massa olika behov. På det här sättet finns det en större möjlighet att kunna jobba över generationsgränserna också. Det blir mer behovsstyrt och inte målgrupps­styrt.

Vilka blir utmaningarna med den nya lagen?

–  Jag tänker att det alltid finns utmaningar i att göra ett bra grundarbete. Sedan är den nya lagen också inriktad mot att vi ska samarbeta mer. Det ser vi också som en utmaning  –  att hitta bra samverkansformer med regionen, och få till ett ändrat arbetssätt i verksamheter där det behövs.

Gislaveds kommun har tagit hittat stöd ­och material för omställningen på SKR:s och ­Socialstyrelsens webbsida i arbetet. Kommunen söker nu även de riktade statsbidragen för omställningsstöd.

Fakta
Om Gislaveds kommun

I Gislaveds kommun bor cirka 30 000 invånare. Socialförvaltningen är en av kommunens fem förvaltningar.

Socialnämnden, som ansvarar för socialförvaltningens verksamhet, fattar beslut i bland annat frågor som rör ­kommunens äldreomsorg.

Kommunen har ett politiskt majoritetsstyre som består av Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Westbopartiet. De har även en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Fler artiklar ur temat

Vägen till nya socialtjänstlagen

Den nya lagen har sin bakgrund i flera utredningar och förändringar genom åren. En mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänstlag blickar mot en framtid…

Hand håller upp ett paragraftecken

Äldrefrågornas roll i nya lagen

Insatser för äldre blir kvar i nya socialtjänstlagen, i stället för att hamna i en separat äldreomsorgslag. Hur hanterar den nya lagen äldrefrågorna…

Porträttbild på PRO:s ordförande Åsa Lindestam

”Vi är oroliga för otydligheten”

Åsa Lindestam, ordförande för PRO, hade hellre sett en separat ­äldreomsorgslag än den nya socialtjänstlagen. Hon befarar att ­äldreomsorgen får för lite resurser…