Sjukdomar som är förknippade med åldrande kan störa sömnen. För den som upplever att sömnen har blivit försämrad under en längre tid – att den blivit kortare än tidigare, störs av fysiska obehag eller smärta, andningsproblem eller känns otillfredsställande – kan det bero på förändringar som borde bli behandlade.
Sömnproblem hos äldre personer brukar hänga samman med multisjuklighet och att de tar många mediciner. Då kan långvariga sömnproblem leda till dagsömnighet, försämrad kognition, desorientering och ökad fallrisk. Dessutom kan sömnproblemet också vara en riskfaktor för och ett tecken på underliggande hjärt-kärlsjukdom.
Vid hjärt-kärlsjukdomar är vanliga sömnbesvär insomni, sömnrelaterad andningsstörning, SDB, såsom snarkning eller andningsuppehåll under sömn, och RLS, restless legs syndrom. Det sistnämnda innebär obehag som klåda, krypningar eller smärta i framför allt benen vid vila eller sänggående. Problemen uppkommer framför allt under kvällen. Det vanligaste besväret är andningsstörningar och det finns ett tydligt samband mellan obstruktiv sömnapné, andningsuppehåll och stroke.
Omvänt kan dessa sömnstörningar orsaka förhöjt blodtryck som i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom. Att sova mindre än sex timmar per natt
i kombination med dålig sömnkvalitet, ökar också risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom.
Mediciner som personer med hjärtsvikt får, har olika egenskaper som kan påverka sömnen. Ett av dem är läkemedlet diuretika som är vätskedrivande och därför inte bör tas vid läggdags. Annars finns det risk för att personen behöver gå upp och kissa på natten, och därmed får en fragmenterad sömn.
Det finns även forskning som visar att vätskedrivande medicin kan minska problem med andningsuppehåll i sömnen, genom en minskad svullnad i svalget. ACE-hämmare, angiotensin-converting enzyme, är ett annat läkemedel vid hjärt-kärlsjukdom som kan ha god inverkan på sömnkvaliteten, liksom betablockerare som kan ha en tröttande effekt.
Å andra sidan finns det studier som visar att betablockerare kan orsaka mardrömmar, ökat drömminne, minskad REM-sömn och nattliga uppvaknanden. Problemen kan vara kopplade till specifika läkemedel, och man kan diskutera med sin läkare om möjlighet att byta till någon annan medicin med samma terapeutiska effekt.
Diabetes kan påverka sömnen genom att störningar i regleringen av blodsocker kan leda till minskad sömn. Studier visar att personer som sover mindre än sex timmar per natt har 28 procent större risk att utveckla typ 2-diabetes, jämfört med de som sover sex till åtta timmar per natt. Risken ökar om sömnkvaliteten också är låg.
En sammanställning av 36 studier med över en miljon deltagare, jämförde risken för att utveckla diabetes kopplat till sömnstörningar mot risken att utveckla diabetes för personer med andra riskfaktorer, såsom övervikt, ärftlighet och fysisk inaktivitet. Resultaten visade att risken för att utveckla typ 2-diabetes var jämförbar mellan de som har långvarig sömnbrist och de som har traditionella riskfaktorer, såsom ärftlighet, bukfetma, fysisk inaktivitet, högt blodtryck, rökning och högt intag av alkohol.
Kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, är en långvarig luftvägssjukdom där andfåddhet och ökad slemproduktion gör det svårt att lägga sig ner och somna. Det är heller inte ovanligt att personer med kol besväras av obehagliga sensationer i framför allt benen, men också armarna när de ska vila eller somna. Detta kallas för restless legs syndrom, RLS, och gör att personen känner ett behov av att röra sig för att minska obehaget.
Behandlingen av patienter med sömnproblem och lungsjukdom är komplex. Mediciner som patienter tar i samband med lungsjukdom, såsom teofyllin och kortikosteroider, kan vid samtidig sömnapnésjukdom påverka andningen under sömnen negativt.
Man bör undvika sömnmediciner om det är möjligt, särskilt bensodiazepiner, på grund av risken för att andningen kan försämras, medan melatonin kan vara ett möjligt behandlingsalternativ. När det gäller äldre personer är det viktigt att göra individuella bedömningar av vilken behandling som är mest gynnsam.