Äldre kvinna räknar sina pengar
Foto: Mostphotos

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser forskare.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Man kan välja att den betalas ut under hela livet eller en kortare tid, exempelvis 5, 10, 15 eller 20 år.

Nu visar en rapport av forskare från Jönköping university att fyra av tio 65-åringar väljer att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Var femte tjänstepension planeras att tas ut över fem år och ungefär lika många över tio års tid. 

– Många väljer korta uttagstider av goda skäl, men det är oroande att de flesta pensionärer väljer bort den ekonomiska trygghet som livsvariga uttag ger ifall de skulle leva längre än väntat, säger forskaren Johannes Hagen vid Jönköping university i ett pressmeddelande. 

Han har tillsammans med kollegan Andrea Schneider kartlagt användningen av tjänsten Uttagsplaneraren. Resultaten visar att fyra av tio 65-åringar har använt verktyget. Det är vanligare att personer med högre utbildning och inkomst söker sig till tjänsten, än de med låg utbildning och inkomst. 

Användandet av planeringsverktyget är dessutom kopplat till längre arbetsliv och senare uttagsålder.

– Vår rapport ger unika insikter om hur dagens äldre planerar för sin pension. Vi får också kunskap om vilka grupper som är mer eller mindre benägna att använda digitala pensionsverktyg som Uttagsplaneraren. Vi hoppas att minPensions tjänster kan hjälpa fler att fatta informerade beslut som de är nöjda med i längden, säger Johannes Hagen.

Fakta
Uttagsplaneraren och rapporten

Den digitala tjänsten Uttagsplaneraren lanserades för fem år sedan som ett stöd för den som vill planera sina pensionsuttag. Verktyget är framtaget av minPension, som är ett oberoende samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Med Uttagsplaneraren kan användare testa olika sätt att ta ut sina pensioner på och se sin pension över tid, både före och efter skatt. 

Rapporten bygger på data från minPension och Statistiska centralbyrån på personer över 55 år. Läs rapporten: Johannes Hagen och Andrea Schneider (2025). Hur ser svenskarnas pensionsplaner ut?

Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Porträttbild på Jan Guillou

Äldre hjältar intar scenen

Jan Guillous deckarserie med äldre huvudpersoner är en del av en större trend. Recensenten Karin Lövgren sätter dem i ett sammanhang i det…

Albert Westergren tittar fram genom en matlucka i en gammal fängelsedörr

Lekfull ­professor ser nya vägar

Albert Westergren har forskat om undernäring och ätsvårigheter bland äldre personer i flera decennier. De senaste åren har hans forskning blivit mer lekfull,…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…