Poddinspelning med två forskare.
I fokus från vänster: Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare, och Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL svenska miljöinstitutet.

ÄiC-podden 7: Hållbart arbetsliv för äldre

I dag arbetar 200 000 personer som är 65 år eller äldre i Sverige och pensionsåldern höjs successivt. Men hur får man personer att vilja och orka arbeta efter pensionsåldern?

I detta avsnitt av ÄiC-podden träffar vi forskarna Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL Svenska miljöinstitutet, och Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare. De har undersökt sex arbetsplatser som har lyckats locka äldre personer till att fortsätta jobba.

Men varför är det så viktigt att fler äldre personer kan stanna i arbetslivet? En av de stora anledningarna är att andelen äldre personer i förhållande till förvärvsarbetare kommer att växa, vilket innebär att det blir för få personer som ska försörja resten av befolkningen.

– Då blir det svårt att finansiera utbildning, sjukvård och infrastruktur. Det blir alltså ett samhällsproblem, säger Helena Strehlenert.

Dessutom kan det finnas ett intresse för arbetsplatser att behålla spetskompetenser och ett personligt intresse där man kanske förknippar en stor del av sin identitet med sitt yrke.

– Man vet vem man är på jobbet och kanske ingår i en social gemenskap som man inte vill lämna, säger Maria Vigren.

Men för att möta de olika behoven behöver arbetsgivare skapa förutsättningar för att individer ska vilja och kunna stanna.

Vilka dessa förutsättningar är berättar Maria Vigren och Helena Strehlenert mer om i avsnittet. Där ger de även exempel på vilka strategier som sex olika arbetsplatser använder för att bidra till ett hållbart arbetsliv för alla åldrar.

Avsnitt 7: Hållbart arbetsliv för äldre

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet

Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…