ÄiC-podden avsnitt 16: På tal om SNAC (och annat nyttigt)

I ÄiC-podden fördjupar vi oss i tidskriftens #3/21 och bland annat temat om SNAC-studien, en av Sveriges stora befolkningsstudier. Vi tar också upp artiklar som analyserar etiska dilemman med välfärdsteknik och filmindustrins lilla demenstrend.

SNAC-studien, Swedish national study on aging and caring, är en svensk befolkningsstudie som bedrivs i Skåne, Blekinge, Stockholm och Nordanstig och som fyller 20 år. I detta avsnitt av podden lyfter vi några forskningsprojekt som har använt data som genererats av studien.

Dessutom berättar redaktionen om vad de själv har gjort för reportage och porträtt. Det är bland annat ett reportage om forskningscentrumet CASE i Lund samt forskarporträtten på Mats Thorslund, professor emeritus i socialgerontologi, och nydisputerade Lena Kroik.

Förutom detta berättar redaktionen om en artikel av forskarna Marcus Persson, Clara Iversen och David Redmalm som belyser etiska dilemman som uppstår när robotdjur används inom äldreomsorgen, och en lite annorlunda recension av Maaret Koskinen som analyserar den relativt nya demenstrenden inom filmindustrin.

Passa på att läsa det senaste numret av Äldre i Centrum #3/21 här. 

Avsnitt 16: På tal om SNAC-studien (och annat nyttigt)

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Äldre man som sitter på sin säng

Så påverkar sjukdomar vår sömn

Många äldre personer upplever att de har svårt att sova. Att sömnen förändras när vi blir äldre är naturligt, men kan bli problematiskt…

Äldre kvinna som sover i säng

Sov bättre med digital terapi

Äldre personer som är långvarigt sjuka har ofta svårt att sova, vilket kan påverka deras hälsa negativt. Med digital kognitiv beteendeterapi kan de…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…