Äldreomsorgens chefer ska med i lyftet

När regeringen presenterade Äldreomsorgslyftet förra sommaren uteblev stödet för fortbildning av chefer. Men i årets budgetproposition vidgas uppdraget till att gälla även dem.

Med Äldreomsorgslyftet ville regeringen stödja omsorgen med fortbildning och utökade möjligheter till rekrytering. Anställda och nyanställda skulle kunna utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska, samtidigt som staten finansierade kostnaden som de var frånvarande.

Nu går regeringen vidare med Äldreomsorgslyftet och inkluderar även första linjens chefer inom äldreomsorgen. I sitt uppdrag till Socialstyrelsen skriver man:

”Hur vården och omsorgen om äldre är organiserad har stor betydelse för kvaliteten i verksamheterna och här har första linjens chefer en nyckelroll. Vid implementering av ny kunskap är första linjens chefers roll avgörande. För att verksamheterna ska kunna erbjuda insatser med god kvalitet måste chefer också ha förutsättningar, liksom rätt kompetens, att kunna leda, handleda och stödja sina medarbetare. Regeringen vill därför öka möjligheterna även för första linjens chefer att utbilda sig på arbetstid för att stärka förutsättningarna för verksamheterna att tillhandahålla god ledning, planering,styrning och systematisk implementering av ny kunskap.”

Omsorgschefer får nu alltså möjlighet att utbilda sig på arbetstid. När det gäller själva utbildningen hänvisar regeringen till den nationella ledarskapsutbildning som Socialstyrelsen upphandlade under 2013-2015. Den berättigade till högskolepoäng och omfattade till exempel värdegrund, lagstiftning, ledarskap och uppföljning.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning i kombination ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.

Fler nyheter

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.