I snitt tjänar kommunala äldreomsorgschefer 6 000 kronor mindre i månaden än ekonomichefer. Foto: Mai Engström

Äldreomsorgschefer tjänar minst

Chefer inom äldreomsorgen tjänar mindre än andra kommunala enhetschefer. Löneskillnaden beror på att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke, enligt en rapport från Akademikerförbundet Ssr.

Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor. De som tjänar mest är ekonomichefer med en månadslön på 55 500 kronor. Chefer inom äldreomsorgen tjänar 41 200 kronor.

Det gör dem till den chefsgrupp som tjänar minst, trots att 67 procent av äldreomsorgscheferna har en eftergymnasial utbildning. Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor.

En förklaring till löneskillnaderna är att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke med huvudsakligen kvinnliga chefer.

”Deras arbete värderas lägre än deras manliga kollegors”, står det i rapporten, som slår fast att skillnaderna i lön inte beror på faktorer som lägre svårighetsgrad i chefskapet eller skillnader i ålder.

Det finns också en könsskillnad för lönerna inom äldreomsorgen. Manliga chefer tjänar i genomsnitt 1 000 kronor mer i månaden än kvinnliga, trots att de har samma utbildningsnivå.

Om man som äldreomsorgschef vill höja sin inkomst kan det vara lönt att söka sig till den privata sektorn. Där tjänar cheferna i snitt 6 000 kronor mer än de som jobbar kommunalt.

Relaterat

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften…

Kommuner delar upp arbetsuppgifterna i hemtjänsten

Det saknas personal i äldreomsorgen, och landets kommuner och omsorgsföretag kämpar med att hitta rätt kompetens. Nu har Vård- och omsorgsanalys publicerat en…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…