I snitt tjänar kommunala äldreomsorgschefer 6 000 kronor mindre i månaden än ekonomichefer. Foto: Mai Engström

Äldreomsorgschefer tjänar minst

Chefer inom äldreomsorgen tjänar mindre än andra kommunala enhetschefer. Löneskillnaden beror på att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke, enligt en rapport från Akademikerförbundet Ssr.

Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor. De som tjänar mest är ekonomichefer med en månadslön på 55 500 kronor. Chefer inom äldreomsorgen tjänar 41 200 kronor.

Det gör dem till den chefsgrupp som tjänar minst, trots att 67 procent av äldreomsorgscheferna har en eftergymnasial utbildning. Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor.

En förklaring till löneskillnaderna är att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke med huvudsakligen kvinnliga chefer.

”Deras arbete värderas lägre än deras manliga kollegors”, står det i rapporten, som slår fast att skillnaderna i lön inte beror på faktorer som lägre svårighetsgrad i chefskapet eller skillnader i ålder.

Det finns också en könsskillnad för lönerna inom äldreomsorgen. Manliga chefer tjänar i genomsnitt 1 000 kronor mer i månaden än kvinnliga, trots att de har samma utbildningsnivå.

Om man som äldreomsorgschef vill höja sin inkomst kan det vara lönt att söka sig till den privata sektorn. Där tjänar cheferna i snitt 6 000 kronor mer än de som jobbar kommunalt.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…