Volontärarbete kan vara en bit på vägen att bryta äldres ensamhet, enligt en ny rapport. Foto: Unsplash

Äldres volontärarbete kan hjälpa till att bryta ensamhet

En ny rapport från Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. Samtidigt kan var femte äldre tänka sig volontärarbeta. – Det stora intresset för frivilligarbete kan vara en viktig resurs för att bryta äldres ensamhet, säger Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum och författare till rapporten.

Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum. Foto: Yanan Li

2019 skickades en enkät ut till Stockholms äldre där de fick svara på frågor om hur de upplever att det är att åldras i staden. Nu har nya analyser gjorts på svaren och blivit till en ny rapport med tre fokusområden: Ensamhet, internetanvändning och volontärarbete.

Resultaten visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. 24 procent besvärades någon gång i månaden, medan sex procent gjorde det dagligen.

– Att känna sig ensam är något som oftast är kopplat till hög ålder och dålig självskattad hälsa. Vi har också sett att många, ungefär var femte person, vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet, säger Lars Sonde.

Även internetanvändningen verkar vara kopplad till åldern. Nio av tio mellan 65–79 år använder internet, men bara varannan över 80 år. Att bara hälften av de allra äldsta använder internet innebär en risk för ett digitalt utanförskap med tanke på det digitala samhälle vi har i dag, säger Lars Sonde. Ungefär en femtedel ville ha hjälp med att använda internet.

En potentiell lösning på ensamhet och digitalt utanförskap kan ligga i volontärverksamheter. I dag är 14 procent av de som svarade på enkäten aktiva volontärer och 18 procent sa att de kunde tänka sig att vara engagerade. Men många av dem är osäkra på hur de ska göra.

– Det finns ett rikt utbud av volontärverksamheter i Stockholm, men det återstår ett arbete för att komma i kontakt med dem som vill engagera sig. På stadsdelsnivå behöver man identifiera dessa grupper och utveckla arbetet med uppsökande verksamhet, säger Lars Sonde och fortsätter:

– Vi har sett att många vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet och många vill ha hjälp med internet, samtidigt som det finns en stor resurs i gruppen äldre som vill engagera sig i volontärarbete och hjälpa andra. Det borde samhället utnyttja.

Fakta
RAPPORTEN

Rapporten, Ensamhet, volontärarbete och internetanvändning bland äldre stockholmare, är en del i Stockholms stads arbete i det globala utvecklingsnätverket Age-friendly cities and communities som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO.

2020 släppte Äldrecentrum den första rapporten, Stockholm – Äldrevänlig stad. Baslinjemätning 2019, och nu har det alltså kommit fördjupade analyser.

Båda rapporterna baseras på en enkät som besvarades av nästan 2 500 äldre personer i Stockholm. Enkätundersökningen gjordes under 2019, innan coronapandemin hade brutit ut.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…