Volontärarbete kan vara en bit på vägen att bryta äldres ensamhet, enligt en ny rapport. Foto: Unsplash

Äldres volontärarbete kan hjälpa till att bryta ensamhet

En ny rapport från Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. Samtidigt kan var femte äldre tänka sig volontärarbeta. – Det stora intresset för frivilligarbete kan vara en viktig resurs för att bryta äldres ensamhet, säger Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum och författare till rapporten.

Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum. Foto: Yanan Li

2019 skickades en enkät ut till Stockholms äldre där de fick svara på frågor om hur de upplever att det är att åldras i staden. Nu har nya analyser gjorts på svaren och blivit till en ny rapport med tre fokusområden: Ensamhet, internetanvändning och volontärarbete.

Resultaten visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. 24 procent besvärades någon gång i månaden, medan sex procent gjorde det dagligen.

– Att känna sig ensam är något som oftast är kopplat till hög ålder och dålig självskattad hälsa. Vi har också sett att många, ungefär var femte person, vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet, säger Lars Sonde.

Även internetanvändningen verkar vara kopplad till åldern. Nio av tio mellan 65–79 år använder internet, men bara varannan över 80 år. Att bara hälften av de allra äldsta använder internet innebär en risk för ett digitalt utanförskap med tanke på det digitala samhälle vi har i dag, säger Lars Sonde. Ungefär en femtedel ville ha hjälp med att använda internet.

En potentiell lösning på ensamhet och digitalt utanförskap kan ligga i volontärverksamheter. I dag är 14 procent av de som svarade på enkäten aktiva volontärer och 18 procent sa att de kunde tänka sig att vara engagerade. Men många av dem är osäkra på hur de ska göra.

– Det finns ett rikt utbud av volontärverksamheter i Stockholm, men det återstår ett arbete för att komma i kontakt med dem som vill engagera sig. På stadsdelsnivå behöver man identifiera dessa grupper och utveckla arbetet med uppsökande verksamhet, säger Lars Sonde och fortsätter:

– Vi har sett att många vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet och många vill ha hjälp med internet, samtidigt som det finns en stor resurs i gruppen äldre som vill engagera sig i volontärarbete och hjälpa andra. Det borde samhället utnyttja.

Fakta
RAPPORTEN

Rapporten, Ensamhet, volontärarbete och internetanvändning bland äldre stockholmare, är en del i Stockholms stads arbete i det globala utvecklingsnätverket Age-friendly cities and communities som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO.

2020 släppte Äldrecentrum den första rapporten, Stockholm – Äldrevänlig stad. Baslinjemätning 2019, och nu har det alltså kommit fördjupade analyser.

Båda rapporterna baseras på en enkät som besvarades av nästan 2 500 äldre personer i Stockholm. Enkätundersökningen gjordes under 2019, innan coronapandemin hade brutit ut.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Hög med papper

Välfärdsteknik i styrdokument

Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…