Volontärarbete kan vara en bit på vägen att bryta äldres ensamhet, enligt en ny rapport. Foto: Unsplash

Äldres volontärarbete kan hjälpa till att bryta ensamhet

En ny rapport från Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. Samtidigt kan var femte äldre tänka sig volontärarbeta. – Det stora intresset för frivilligarbete kan vara en viktig resurs för att bryta äldres ensamhet, säger Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum och författare till rapporten.

Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum. Foto: Yanan Li

2019 skickades en enkät ut till Stockholms äldre där de fick svara på frågor om hur de upplever att det är att åldras i staden. Nu har nya analyser gjorts på svaren och blivit till en ny rapport med tre fokusområden: Ensamhet, internetanvändning och volontärarbete.

Resultaten visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. 24 procent besvärades någon gång i månaden, medan sex procent gjorde det dagligen.

– Att känna sig ensam är något som oftast är kopplat till hög ålder och dålig självskattad hälsa. Vi har också sett att många, ungefär var femte person, vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet, säger Lars Sonde.

Även internetanvändningen verkar vara kopplad till åldern. Nio av tio mellan 65–79 år använder internet, men bara varannan över 80 år. Att bara hälften av de allra äldsta använder internet innebär en risk för ett digitalt utanförskap med tanke på det digitala samhälle vi har i dag, säger Lars Sonde. Ungefär en femtedel ville ha hjälp med att använda internet.

En potentiell lösning på ensamhet och digitalt utanförskap kan ligga i volontärverksamheter. I dag är 14 procent av de som svarade på enkäten aktiva volontärer och 18 procent sa att de kunde tänka sig att vara engagerade. Men många av dem är osäkra på hur de ska göra.

– Det finns ett rikt utbud av volontärverksamheter i Stockholm, men det återstår ett arbete för att komma i kontakt med dem som vill engagera sig. På stadsdelsnivå behöver man identifiera dessa grupper och utveckla arbetet med uppsökande verksamhet, säger Lars Sonde och fortsätter:

– Vi har sett att många vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet och många vill ha hjälp med internet, samtidigt som det finns en stor resurs i gruppen äldre som vill engagera sig i volontärarbete och hjälpa andra. Det borde samhället utnyttja.

Fakta
RAPPORTEN

Rapporten, Ensamhet, volontärarbete och internetanvändning bland äldre stockholmare, är en del i Stockholms stads arbete i det globala utvecklingsnätverket Age-friendly cities and communities som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO.

2020 släppte Äldrecentrum den första rapporten, Stockholm – Äldrevänlig stad. Baslinjemätning 2019, och nu har det alltså kommit fördjupade analyser.

Båda rapporterna baseras på en enkät som besvarades av nästan 2 500 äldre personer i Stockholm. Enkätundersökningen gjordes under 2019, innan coronapandemin hade brutit ut.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.