Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Arbetets mening för äldre sjuksköterskor och vårdbiträden

I intervjuer med forskare vid Stockholms universitet har sjuksköterskor och vårdbiträden nära och efter pensionen berättat om vad som skapar mening i deras arbete. Sociala kontakter och känslan av att ha ett syfte var två viktiga faktorer.

Forskare vid Stockholms universitet har i ett större projekt genomfört intervjuer med sjuksköterskor i intensivvården, samt vårdbiträden på sjukhus och i äldreomsorgen i åldrarna 55-75 år, om att planera den senare delen av sitt arbetsliv och att gå i pension. Under intervjuerna berättade de även om vad som skapar mening i deras arbete, ett material som nu blivit till en egen artikel publicerad i Journal of aging studies. Det visade sig nämligen att känslan av meningsfullhet spelade en viktig roll när de funderade på om de skulle fortsätta arbeta.

Intervjusvaren som relaterade till meningsskapande pekade mot att arbetet var en källa till (1) den personliga identiteten, (2) känslan av att ha ett syfte och att bidra, (3) kompetens och prestation, (4) sociala kontakter och känslan av att höra till, (5) aktivitet, rutiner och att använda tiden på ett värdefullt sätt, samt (6) ekonomisk trygghet och frihet.

Att arbetet kändes meningsfullt var en av de viktigaste delarna i studiedeltagarnas positiva erfarenheter av att fortsätta arbeta. Studiens författare konstaterar att deras resultat skulle kunna användas när man vill uppmuntra vårdpersonal att arbeta längre, något som är viktigt inte minst när det saknas personal i välfärdsyrkena.

Läs den vetenskapliga artikeln

Marta Sousa-Ribeiro, Katinka Knudsen, Linda Persson, Petra Lindfors och Magnus Sverke (2024). Meaning of working for older nurses and nursing assistants in Sweden: A qualitative study. Journal of aging studies.

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

Fler nyheter

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.