Ensam äldre kvinna vid ett köksbord
Foto: Mostphotos

Avhandling undersöker varför vård uteblir

Antalet äldre personer ökar i Sverige, vilket också innebär att vårdbehovet gör det. I sin avhandling undersöker Ingrid Andersson vilken vård som inte blir utförd inom kommunal vård och omsorg.

– Mitt intresseområde har alltid varit äldre personer i kommunal vård och omsorg. Utifrån de nyhetsnotiser som publicerades om brister inom äldreomsorgen, började jag fundera på hur vårdpersonalen och äldre personer i behov av vård och omsorg har det. 

Bild på Ingrid Andersson som har skrivit en avhandling

Ingrid Andersson vid Karlstads universitet har undersökt varför vård inte utförs. Foto: Karlstads universitet

Det berättar Ingrid Andersson, adjunkt i omvårdnad vid Karlstads universitet. Hon har lagt fram en avhandling som undersökt vilken vård och omsorg som blir utebliven i Sverige. Med hjälp av ett instrument som hon har översatt och testat kunde Ingrid Andersson mäta vården som inte blev utförd inom kommunal vård och omsorg för äldre personer. 

På särskilt boende angav vårdpersonalen att tidsbrist, bristande kommunikation och organisation är bidragande orsaker till utebliven vård. 

Tidsbristen uppstod när oväntade situationer uppstod som personalen inte hade någon beredskap inför. Komplicerade dokumentationssystem som dessutom var uppdelade utifrån yrkesgrupper bidrog till bristande kommunikation. Personalen upplevde också att det fanns otillfredsställande planering i organisationen, där den planerade bemanningen innehöll för lite personal och för hög arbetsbelastning. 

Inom ordinärt boende var det mest vanligt att uppdateringar av vårdplaner och samtal med närstående uteblev. 

Ingrid Andersson har även inkluderat enhetschefer i sina studier, som visar att de får kännedom om den uteblivna vården genom att kontrollera dokumentationen eller loggar, alternativt att någon berättade det för dem. 

– Avslutningsvis menade vårdpersonal att tidsbristen gjorde att de inte mådde bra och inte kunde prestera som de brukade göra på grund av trötthet. Vård som inte blir utförd kan innebära negativa konsekvenser för både vårdpersonal och de äldre, säger Ingrid Andersson i ett pressmeddelande. 

Läs avhandlingen i sin helhet

Ingrid Andersson (2023). Vård som inte blir utförd: Uppfattningar från vårdpersonal och enhetschefer inom kommunal vård och omsorg för äldre. Karlstads universitet.

Delarbeten

I. Ingrid Andersson, Carina Bååth, Jan Nilsson och Anna Josse Eklund (2022). A scoping review: Missed nursing care in community healthcare contexts and how it is measured. Publicerad i Nursing open.

II. Ingrid Andersson, Anna Josse Eklund, Jan Nilsson och Carina Bååth (2022). Prevalence, type, and reasons for missed nursing care in municipality health care in Sweden: A cross sectional study. Publicerad i Bmc nursing.

III. Ingrid Andersson, Carina Bååth, Jan Nilsson och Anna Josse Eklund [Manuskript]. Validation of the basel extent of rationing of nursing care for nursing homes and home care, a Swedish version.

IV. Ingrid Andersson, Anna Josse Eklund, Jan Nilsson och Carina Bååth [Manuskript]. First-line managers’ perceptions of missed nursing care in municipal health care for older people – a phenomenographic study.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…