Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.
Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha bättre effekt än både styrketräning och kondition.

En grupp forskare vid Hälsohögskolan på Jönköping university och Region Jönköpings län har genomfört en litteraturstudie som sammanställer effekterna av fysisk träning på kognitiva funktioner som global kognition, exekutiv funktion, minne, uppmärksamhet och bearbetningshastighet. Resultatet blev en sammanfattning av 300 studier med mer än 20000 deltagare över 55 år.

Det visade sig att styrke- och konditionsträning har en låg positiv effekt på kognitiv förmåga. Samtidigt står yoga ut i materialet, med en måttlig positiv effekt. Yogan har bättre potential att bromsa kognitiv nedgång med åldern.

– Yoga kombinerar andningskontroll med olika fysiska övningar, vilka påverkar autonoma nervsystemet och nedreglerar sympaticusaktiviteten. Det är helt enkelt en metod för att hantera och motverka stress vilket förbättrar emotionell kontroll, kroppskontroll, välbefinnandet samt förbättrar uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner, säger Peter Blomstrand, biträdande professor på Hälsohögskolan och överläkare i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Studiens forskare ser gärna att exempelvis yoga, tai chi eller qigong blir en del av träningen hos äldre personer.

– För att få en förbättrad kroppslig, mental och kognitiv hälsa är det viktigt med en fysisk och aktiv ålderdom. Vi rekommenderar att träna både styrka, kondition och någon form av yoga för att ha ett friskt och hälsosamt åldrande, där yogan hjälper till att få en bra kognitiv hälsa, säger Nerrolyn Ramstrand, professor på Hälsohögskolan.

Läs den vetenskapliga artikeln

Blomstrand P, Tesan D, Mueller Nylander E och Ramstrand N (2023). Mind body exercise improves cognitive function more than aerobic‑ and resistance exercise in healthy adults aged 55 years and older – an umbrella review. European review of aging and physical activity.

Relaterat

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

15 miljoner kronor till demensforskning

Lungfunktion och kognitiv funktionsnedsättning, växtbaserad kost och demens, samt hur personer med demens använder sociala medier, är några av forskningsprojekten som Demensfonden har…

En patient får ett plåster i armvecket efter att ha lämnat ett blodprov.

Blodprov som test för alzheimer fungerade i vården

Ett enkelt blodprov för att påvisa alzheimer har testats på vårdcentraler och minnesmottagningar. Nu kan det bli tillgängligt i vården redan under året.

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…