
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
Det är inte blodsbandet som är viktigt för barnen. Det är hur intresserad bonusfar- och morföräldern är. Upplevde de sig behandlade med engagemang, såg bonusbarnbarnen den äldre generationen som ”riktiga” släktingar.
– Barnen gjorde mycket mindre skillnad på bonus- och biologiska relationer, det viktigaste var att bli behandlad rättvist. Det vill säga så som de föreställde sig att ett biologiskt barnbarn skulle blivit behandlat, säger Linn Alenius Wallin i en artikel från Lunds universitet.
För den äldre generationen är relationen till bonusbarnbarn lite mer komplicerade, visade Linn Alenius Wallins djupintervjuer med ett 15-tal bonusförföräldrar – ett begrepp hon introducerade i samband med sin avhandling.
– Det finns en övertro i den äldre generationen att biologiska relationer ska vara starka, att man alltid ska vilja umgås med sin biologiska familj. Allt annat är avvikande och lite skamligt. Ofta hjälpte kvinnorna i studien sina män att upprätthålla nära band med sina biologiska barnbarn, säger Linn Alenius Wallin.
Det är också en skillnad mellan äldre män och kvinnor i studien. Män som får bonusbarnbarn kan uppleva det som en ny chans att ge omsorg, medan kvinnor kan i vissa fall vara ”omsorgströtta”, kanske efter ett helt liv i andras tjänst. Både äldre kvinnor och män var noga med att inte stå i vägen för de biologiska far- och morföräldrarna, men klev mer självklart in i sin roll om någon av dessa inte längre fanns i livet eller var frånvarande.
Relaterat

Följ med på stormig tandemturné
Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Åldrandet in på bara kroppen
I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Äldre hjältar intar scenen
Jan Guillous deckarserie med äldre huvudpersoner är en del av en större trend. Recensenten Karin Lövgren sätter dem i ett sammanhang i det…
Fler nyheter

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut
Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…