Den aktuella studien innefattar över 5 000 observationer på 103 vårdavdelningar. Foto: Högskolan i Gävle

Bristande organisation bryter ryggar i vård och omsorg

Högskolan i Gävle i samarbete med det danska nationella forskningscentret för arbetsmiljö visar att avdelningars organisation har avgörande betydelse för uppkomsten av ryggsmärtor och sjukskrivningar bland personal inom äldrevården.

Anställda inom äldrevård och -omsorg hör till de yrkesgrupper där det är vanligast med rygg- och nacksmärtor, bland annat till följd av tunga lyft. Men för att minska sjukskrivningarna räcker det enligt den nya studien inte att skaffa hjälpmedel eller lära sig lyftteknik.

– Om vårdpersonalen blir avbruten och om man är flera som hjälps åt har också stor betydelse, säger Leticia Januario, postdokforskare i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

I en stor studie av dansk äldreomsorg registrerade hon och hennes forskarkollegor antalet lyft, vilka hjälpmedel som användes, om personalen blev avbruten i sina arbetsuppgifter och hur de hjälpte varandra. Sedan delade de in de studerade avdelningarna i fyra olika arbetstyper, och kopplade ihop observationerna med sjukskrivningstal och hur drabbade de anställda var av rygg- och nacksmärtor följande år. Två av avdelningstyperna visade sig ha betydligt högre sjukskrivningstal och smärtproblematik.

– Detta visar hur viktigt det är att jobba smart och planera arbetet tillsammans i team. Studien visar framför allt hur viktig den nära organisationen är för att kunna minska sjukskrivningar och smärtproblematik, säger Leticia Januario.

Hon anser att även om studien gjordes i Danmark är en jämförelse med svenska förhållanden relevant. Hon lyfter fram att en ny SNS-rapport visar att äldreomsorgspersonal i Sverige till och med har upplevt en försämring av arbetsförhållandena, något som inte synts i Finland, Norge och Danmark.

– Kanske kan omfattningen skilja sig åt, men vi tror att våra resultat är tillämpliga på den svenska äldreomsorgsmiljön, säger hon till Äldre i Centrum.

Nästa steg blir nu att skapa verktyg och metoder så att arbetet på äldreboenden kan organiseras smartare. Då tror forskarna att de anställda i högre utsträckning kan undvika både problem med rygg- och nacksmärtor och sjukskrivningar.

LÄS FORSKNINGSSTUDIEN OCH SNS-RAPPORTEN

Januario LB, Mathiassen SE, Stevens ML, Holtermann A, Bergström G, Rugulies R, Karstad K, Hallman DM. Are resident handlings in eldercare wards associated with musculoskeletal pain and sickness absence among the workers? A prospective study based on onsite observations. Scandinavian journal of work, environment and health.

Westerberg K & Nordin M. Äldreomsorgens ständiga förändringar – om organisation, arbetsmiljö och ledarskap. SNS 2021.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Fler nyheter

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…