Rullatorer

Dålig krisberedskap i äldreomsorgen

Socialstyrelsens enkät om krisberedskapen i äldreomsorgen visar att bara 43 procent av landets kommuner har kontinuitetsplaner för sin verksamhet.

Kontinuitetsplaner är verktyg för att säkerställa att verksamheter som särskilda boenden och hemtjänst kan upprätthållas i krissituationer.

– Det kan handla om allt från strömavbrott och att personal inte kommer till jobbet till en pandemi av det slag vi nu upplever, säger Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har genomfört en enkätundersökning, som visar att beredskapen varierar mellan kommunerna. 43 procent har kontinuitetsplaner för särskilda boenden för äldre, hemtjänst och för bostäder med särskild service enligt LSS för vuxna.

– Fler kommuner har kontinuitetsplaner 2020 jämfört med när vi gjorde motsvarande undersökning 2019, men undersökningen visar också att det finns behov av ett fortsatt utvecklingsarbete, säger Stina Hovmöller.

Socialstyrelsen konstaterar också att mer än hälften av kommunerna saknar rutiner för att inkludera krisberedskap i kravspecifikationen vid upphandlingar av verksamheter.

– Det är överlag vanligare att storstäder och storstadsnära kommuner har rutiner för att inkludera krav på krisberedskap vid upphandling. Den kris vi befinner oss i nu kommer att ge oss många lärdomar, säger Stina Hovmöller.

Enkäten genomfördes innan coronapandemin fick sitt utbrott.

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…