Hjärnavbildning av hur proteinet tau ansamlas. Högre nivåer visas i rött. Till vänster patologisk ansamling, till höger normal.

Därför drabbas kvinnor oftare av demens

En klinisk studie vid bland annat Lunds universitetssjukhus visar att proteinet tau, som anses bidra till alstrandet av Alzheimers sjukdom, ansamlas fortare i hjärnan hos kvinnor än hos män. Det skriver Lunds universitet i en nyhetsartikel.

100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom, som är den vanligaste formen av demens. Tau och beta-amyloid är två proteiner som ansamlas i takt med att sjukdomen fortskrider. Ansamlingen av tau går snabbare i patienter som redan har en sjuklig koncentration av beta-amyloid, och hur fort ansamlingen går kan ha betydelse för sjukdomsutvecklingen.

Män och kvinnor drabbas i lika hög utsträckning av att beta-amyloid ansamlas, men det är med tau-ansamlingen som minnesproblem uppstår och här fann forskarna könsskillnader i den aktuella studien.

– Den individuella variationen är stor, men i temporalloben som är ett centralt område för alzheimer är ansamlingshastigheten 75 procent högre i genomsnitt för kvinnor som grupp jämfört med män, säger Ruben Smith, som är specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent i neurologi vid Lunds universitet.

– Vår studie ger starka indikationer på att den snabbare spridningen av tau gör att fler kvinnor än män drabbas av demens på grund av alzheimer, säger  Oskar Hansson som är neurologiprofessor och huvudansvarig för studien.

Totalt har  209 kvinnor och 210 män i Sverige och USA undersökts vid flera tillfällen. Framtida experimentella studier blir viktiga för att förstå skillnaden mellan könen, men den skulle enligt forskarna kunna bero på olika förekomst av andra sjukdomar som kan påverka förloppet. Andra faktorer som kan skilja sig åt mellan könen är nivåerna av hormoner och molekyler som främjar nervcellernas tillväxt samt graden av inflammation i hjärnan.

LÄNK TILL STUDIEN OCH TILL OSKAR HANSSON

Studien The accumulation rate of tau aggregates is higher in females and younger amyloid-positive subjects har publicerats i tidskriften Brain.

Oskar Hansson intervjuades om sin forskning i Äldre i Centrum #2/20.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Ny studie om att få och hantera en parkinsondiagnos

För många är det en omtumlande upplevelse att få diagnosen Parkinsons sjukdom. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad undersökt hur patienterna och deras…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…