Studien The accumulation rate of tau aggregates is higher in females and younger amyloid-positive subjects har publicerats i tidskriften Brain.
Oskar Hansson intervjuades om sin forskning i Äldre i Centrum #2/20.
100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom, som är den vanligaste formen av demens. Tau och beta-amyloid är två proteiner som ansamlas i takt med att sjukdomen fortskrider. Ansamlingen av tau går snabbare i patienter som redan har en sjuklig koncentration av beta-amyloid, och hur fort ansamlingen går kan ha betydelse för sjukdomsutvecklingen.
Män och kvinnor drabbas i lika hög utsträckning av att beta-amyloid ansamlas, men det är med tau-ansamlingen som minnesproblem uppstår och här fann forskarna könsskillnader i den aktuella studien.
– Den individuella variationen är stor, men i temporalloben som är ett centralt område för alzheimer är ansamlingshastigheten 75 procent högre i genomsnitt för kvinnor som grupp jämfört med män, säger Ruben Smith, som är specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent i neurologi vid Lunds universitet.
– Vår studie ger starka indikationer på att den snabbare spridningen av tau gör att fler kvinnor än män drabbas av demens på grund av alzheimer, säger Oskar Hansson som är neurologiprofessor och huvudansvarig för studien.
Totalt har 209 kvinnor och 210 män i Sverige och USA undersökts vid flera tillfällen. Framtida experimentella studier blir viktiga för att förstå skillnaden mellan könen, men den skulle enligt forskarna kunna bero på olika förekomst av andra sjukdomar som kan påverka förloppet. Andra faktorer som kan skilja sig åt mellan könen är nivåerna av hormoner och molekyler som främjar nervcellernas tillväxt samt graden av inflammation i hjärnan.
Studien The accumulation rate of tau aggregates is higher in females and younger amyloid-positive subjects har publicerats i tidskriften Brain.
Oskar Hansson intervjuades om sin forskning i Äldre i Centrum #2/20.
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…
I årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden samlar redaktionen ihop en krönika över 2022 som har innehållit en hel del gåfotboll och…
Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum fyller 36 år i år. De genomför praktiknära forskning och utredningar utifrån olika verksamheters frågor och behov av kunskap,…
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…
Övergången till nära vård pågår på alla nivåer i vårdkedjan. Nu konstaterar Elin-Sofie Forsgärde på Linnéuniversitetet att det krävs anpassningar exempelvis i beslutsstöden…