Hjärnavbildning av hur proteinet tau ansamlas. Högre nivåer visas i rött. Till vänster patologisk ansamling, till höger normal.

Därför drabbas kvinnor oftare av demens

En klinisk studie vid bland annat Lunds universitetssjukhus visar att proteinet tau, som anses bidra till alstrandet av Alzheimers sjukdom, ansamlas fortare i hjärnan hos kvinnor än hos män. Det skriver Lunds universitet i en nyhetsartikel.

100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom, som är den vanligaste formen av demens. Tau och beta-amyloid är två proteiner som ansamlas i takt med att sjukdomen fortskrider. Ansamlingen av tau går snabbare i patienter som redan har en sjuklig koncentration av beta-amyloid, och hur fort ansamlingen går kan ha betydelse för sjukdomsutvecklingen.

Män och kvinnor drabbas i lika hög utsträckning av att beta-amyloid ansamlas, men det är med tau-ansamlingen som minnesproblem uppstår och här fann forskarna könsskillnader i den aktuella studien.

– Den individuella variationen är stor, men i temporalloben som är ett centralt område för alzheimer är ansamlingshastigheten 75 procent högre i genomsnitt för kvinnor som grupp jämfört med män, säger Ruben Smith, som är specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent i neurologi vid Lunds universitet.

– Vår studie ger starka indikationer på att den snabbare spridningen av tau gör att fler kvinnor än män drabbas av demens på grund av alzheimer, säger  Oskar Hansson som är neurologiprofessor och huvudansvarig för studien.

Totalt har  209 kvinnor och 210 män i Sverige och USA undersökts vid flera tillfällen. Framtida experimentella studier blir viktiga för att förstå skillnaden mellan könen, men den skulle enligt forskarna kunna bero på olika förekomst av andra sjukdomar som kan påverka förloppet. Andra faktorer som kan skilja sig åt mellan könen är nivåerna av hormoner och molekyler som främjar nervcellernas tillväxt samt graden av inflammation i hjärnan.

LÄNK TILL STUDIEN OCH TILL OSKAR HANSSON

Studien The accumulation rate of tau aggregates is higher in females and younger amyloid-positive subjects har publicerats i tidskriften Brain.

Oskar Hansson intervjuades om sin forskning i Äldre i Centrum #2/20.

Relaterat

Byta livsstil bäst recept mot demens

Dåliga levnadsvanor kan ge upphov till demenssjukdomar, men för den som klarar att byta livsstil minskar risken att drabbas. Att bryta vanor är…

Porträttbild på Malin Aspö

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar…

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…