Foto: Leif Ingvarsson/Mostphotos

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften av den befintliga personalen vill lämna yrket.

I en ny rapport har fackförbundet Kommunal frågat sina medlemmar om de vill jobba kvar i sitt yrke. Bara 46 procent svarar att de vill fortsätta arbeta inom äldreomsorgen i tre år till. För fyra år sedan svarade 60 procent ja på samma fråga. Kommunal drar slutsatsen att personalflykten kan bli en ödesfråga för äldreomsorgen.

Störst inverkan på önskan att lämna arbetet i äldreomsorgen har känslan av att vara psykiskt trött efter varje arbetsdag. Många upplever också att jobbet är fysiskt ansträngande, att de inte kan tillgodose de äldres behov och att det är svårt att få ihop jobbet med privatlivet. Andra orsaker är att man är rädd att inte orka ända till pensionen, att inte ha stöd av sin närmaste chef, att inte få eller orka arbeta heltid, att ha för låg lön och en pension som inte kommer att räcka till, samt att sakna flexibilitet i arbetslivet.

I ett nordiskt perspektiv uppvisar Sverige dåliga siffror. Här vill tio procent fler än i övriga Norden lämna sitt yrke. Det finns också en viss skillnad mellan personal i vinstdrivande och kommunal äldreomsorg. I kommunerna vill 47 procent stanna i yrket, jämfört med 42 procent bland de privata arbetsgivarna.

Läs rapporten

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Projektet Well care – Ökad samverkan mellan anhöriga och vård-…

Well Care är ett fyraårigt europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka den psykiska hälsan och möjlighet till återhämtning för anhöriga och vård- och…

Fler nyheter

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…