Hörselforskningen som lyssnar på äldreboendepersonalen
Forskare vid Karlstads och Linköpings universitet får medel för forskning kring hörselnedsättning.
Äldre anhöriga som vårdar sin partner i hemmet drar ett tungt lass, men det är sällan de uppmärksammas och får tillräckligt med stöd i sin roll. En kartläggning från Anhörigas riksförbund visar att kommunernas stöd till anhöriga har minskat över tid. Under coronapandemin har många anhöriga förlorat sina möjligheter till avlastning och har förlorat sin ork.
Ett nytt projekt med namnet I nöd och lust har startats vid Bräcke diakoni för att underlätta vardagen för äldre anhöriga. Målet är att synliggöra de äldre som vårdar sin partner, lyfta deras behov, öka deras vårdkunskaper och stärka deras självtillit genom att utveckla information och handledning.
Frågor om bland annat hot och våld, beröring och det outsagda, det vill säga situationer, händelser och känslor som kan vara svåra att prata om och som inte sällan är tabubelagda, kommer att tas upp under projektets gång.
– Parrelationen förändras när man blir sjuk och äldre och det kan finnas mycket man inte talar om vare sig med sin partner eller med andra, säger Lisa Schjelde, projektledare.
I nöd och lust är ett treårigt projekt som Bräcke diakoni genomför tillsammans med Anhörigas riksförbund, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Spf seniorerna. Finansiering ges av Allmänna arvsfonden.
Forskare vid Karlstads och Linköpings universitet får medel för forskning kring hörselnedsättning.
Digitala Nature aging debuterar med ett innehåll som likt Äldre i Centrums kommande vetenskapliga supplement spänner över både åldrandets biologi och dess påverkan…
LONE-studien, som drivs av forskare vid Högskolan Kristianstad och Malmö universitet, tar upp olika perspektiv på existentiell ensamhet. Nu har projektets tredje doktorand…
Omvårdnadsforskare vid Luleå tekniska universitet ska samla in erfarenheter av pandemin från äldreomsorg och demensvård i Norrbotten.