Projektet ska röra frågor om bland annat hot och våld, beröring och situationer som är tabubelagda. Foto: Bräcke diakoni

De ska underlätta vardagen för äldre anhöriga

Ett nytt arvfondsprojekt som startats av Bräcke diakoni ska bland annat synliggöra de äldre som vårdar sin partner i hemmet, lyfta fram deras behov och stärka deras tillit.

Äldre anhöriga som vårdar sin partner i hemmet drar ett tungt lass, men det är sällan de uppmärksammas och får tillräckligt med stöd i sin roll. En kartläggning från Anhörigas riksförbund visar att kommunernas stöd till anhöriga har minskat över tid. Under coronapandemin har många anhöriga förlorat sina möjligheter till avlastning och har förlorat sin ork.

Ett nytt projekt med namnet I nöd och lust har startats vid Bräcke diakoni för att underlätta vardagen för äldre anhöriga. Målet är att synliggöra de äldre som vårdar sin partner, lyfta deras behov, öka deras vårdkunskaper och stärka deras självtillit genom att utveckla information och handledning.

Frågor om bland annat hot och våld, beröring och det outsagda, det vill säga situationer, händelser och känslor som kan vara svåra att prata om och som inte sällan är tabubelagda, kommer att tas upp under projektets gång.

– Parrelationen förändras när man blir sjuk och äldre och det kan finnas mycket man inte talar om vare sig med sin partner eller med andra, säger Lisa Schjelde, projektledare.

I nöd och lust är ett treårigt projekt som Bräcke diakoni genomför tillsammans med Anhörigas riksförbund, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Spf seniorerna. Finansiering ges av Allmänna arvsfonden.

Relaterat

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Samverkan är ett måste för att anhöriga ska orka

–För att vi som anhöriga skulle orka var det helt avgörande att de flesta instanserna kring vår son samverkade, när han insjuknade i…

Äldre i Centrum #4/23: kultur

I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som…

Fler nyheter

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…

Glöm inte att äldre hbtq-personer finns

Studier visar att medarbetare i äldreomsorgen säger att de aldrig har mött en äldre hbtq-person. Det kan bero på bristande kunskap i mottagande.…