Projektet ska röra frågor om bland annat hot och våld, beröring och situationer som är tabubelagda. Foto: Bräcke diakoni

De ska underlätta vardagen för äldre anhöriga

Ett nytt arvfondsprojekt som startats av Bräcke diakoni ska bland annat synliggöra de äldre som vårdar sin partner i hemmet, lyfta fram deras behov och stärka deras tillit.

Äldre anhöriga som vårdar sin partner i hemmet drar ett tungt lass, men det är sällan de uppmärksammas och får tillräckligt med stöd i sin roll. En kartläggning från Anhörigas riksförbund visar att kommunernas stöd till anhöriga har minskat över tid. Under coronapandemin har många anhöriga förlorat sina möjligheter till avlastning och har förlorat sin ork.

Ett nytt projekt med namnet I nöd och lust har startats vid Bräcke diakoni för att underlätta vardagen för äldre anhöriga. Målet är att synliggöra de äldre som vårdar sin partner, lyfta deras behov, öka deras vårdkunskaper och stärka deras självtillit genom att utveckla information och handledning.

Frågor om bland annat hot och våld, beröring och det outsagda, det vill säga situationer, händelser och känslor som kan vara svåra att prata om och som inte sällan är tabubelagda, kommer att tas upp under projektets gång.

– Parrelationen förändras när man blir sjuk och äldre och det kan finnas mycket man inte talar om vare sig med sin partner eller med andra, säger Lisa Schjelde, projektledare.

I nöd och lust är ett treårigt projekt som Bräcke diakoni genomför tillsammans med Anhörigas riksförbund, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Spf seniorerna. Finansiering ges av Allmänna arvsfonden.

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…