Dubbelt så många kvinnor 70+ drabbas av depression, jämfört med män i samma åldersgrupp. Foto: Flickr

Depression hos äldre kopplas till kön

De senaste 40 åren har depression hos kvinnor 70+ minskat, trots det drabbas dubbelt så många kvinnor som män. Skillnaden verkar vara kopplad till både biologiskt kön och genusuttryck. Hos personer med högre nivå av femininitet var depression vanligare, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Depression hos kvinnor äldre än 70 år har minskat de senaste 40 åren, men ligger fortfarande på en dubbelt så hög nivå jämfört med män i samma åldersgrupp. Depression hos män har legat på en oförändrad nivå sedan 1970-talet.

Det är sedan länge känt att depression är vanligare hos kvinnor, men avhandlingen visar att hos både män och kvinnor med en högre nivå av femininitet är depression vanligare, jämfört med personer som har maskulint eller androgynt genusuttryck.

– Syftet är att nyansera könsskillnaden i depression och undersöka om det finns någon effekt av vilket genusuttryck man har på depressionsförekomsten oavsett biologiskt kön, säger avhandlingens författare Therese Rydberg Sterner.

Hon arbetar just nu på att följa upp resultatet för att närmare undersöka orsakssambandet och vilka könsstereotypa egenskaper, till exempel logiskt tänkande och ängslighet, som skulle kunna vara risk- eller skyddsfaktorer för depression. Baserat på tidigare forskning är en hypotes att femininitet är kopplat till att man vågar prata mer om sitt mående och därför uppmärksammas diagnosen mer.

Avhandlingen visar även att de äldre som drabbats av depression har stor misstro till sjukvården gällande kunskap och behandling. De äldre efterfrågar mer kommunikation om sin sjukdom, behandlingsmöjligheter och biverkningar.

– De känner sig inte sedda och lyssnade på av hälso- och sjukvården under tiden för hjälpsökande och behandling av depression, säger Therese Rydberg Sterner.

FAKTA: DEPRESSION, KÖN OCH GENUS
  • Depression orsakas av en blandning av biologiska, psykologiska och sociala faktorer, men det saknas kunskap om hur genusrelaterade faktorer är kopplade till just könsskillnaden vid depression.

 

  • Genusuttryck omfattar olika aspekter av femininitet, maskulinitet och androgynitet. I avhandlingen fick deltagarna själva skatta könsstereotypa egenskaper hos sig själva på en skala mellan ett och sju. Ingen blev klassad som antingen maskulin eller feminin utan alla fick en blandning av feminina och maskulina drag.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…