Dubbelt så många kvinnor 70+ drabbas av depression, jämfört med män i samma åldersgrupp. Foto: Flickr

Depression hos äldre kopplas till kön

De senaste 40 åren har depression hos kvinnor 70+ minskat, trots det drabbas dubbelt så många kvinnor som män. Skillnaden verkar vara kopplad till både biologiskt kön och genusuttryck. Hos personer med högre nivå av femininitet var depression vanligare, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Depression hos kvinnor äldre än 70 år har minskat de senaste 40 åren, men ligger fortfarande på en dubbelt så hög nivå jämfört med män i samma åldersgrupp. Depression hos män har legat på en oförändrad nivå sedan 1970-talet.

Det är sedan länge känt att depression är vanligare hos kvinnor, men avhandlingen visar att hos både män och kvinnor med en högre nivå av femininitet är depression vanligare, jämfört med personer som har maskulint eller androgynt genusuttryck.

– Syftet är att nyansera könsskillnaden i depression och undersöka om det finns någon effekt av vilket genusuttryck man har på depressionsförekomsten oavsett biologiskt kön, säger avhandlingens författare Therese Rydberg Sterner.

Hon arbetar just nu på att följa upp resultatet för att närmare undersöka orsakssambandet och vilka könsstereotypa egenskaper, till exempel logiskt tänkande och ängslighet, som skulle kunna vara risk- eller skyddsfaktorer för depression. Baserat på tidigare forskning är en hypotes att femininitet är kopplat till att man vågar prata mer om sitt mående och därför uppmärksammas diagnosen mer.

Avhandlingen visar även att de äldre som drabbats av depression har stor misstro till sjukvården gällande kunskap och behandling. De äldre efterfrågar mer kommunikation om sin sjukdom, behandlingsmöjligheter och biverkningar.

– De känner sig inte sedda och lyssnade på av hälso- och sjukvården under tiden för hjälpsökande och behandling av depression, säger Therese Rydberg Sterner.

FAKTA: DEPRESSION, KÖN OCH GENUS
  • Depression orsakas av en blandning av biologiska, psykologiska och sociala faktorer, men det saknas kunskap om hur genusrelaterade faktorer är kopplade till just könsskillnaden vid depression.

 

  • Genusuttryck omfattar olika aspekter av femininitet, maskulinitet och androgynitet. I avhandlingen fick deltagarna själva skatta könsstereotypa egenskaper hos sig själva på en skala mellan ett och sju. Ingen blev klassad som antingen maskulin eller feminin utan alla fick en blandning av feminina och maskulina drag.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.