Foto: Unsplash

Det här behöver veteranbilister veta

Hur påverkar kroppens ökade skörhet och sjukdomar säkerheten för äldre i trafiken? Svar finns i en ny rapport som också efterlyser bättre spridning av trafiksäkerhetsinformation som rör äldre.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har tillsammans med pensionärsorganisationer genomfört ett projekt som ska öka kunskapen om återkallelse av körkort i samband med sjukdom. Inom projektet har en litteratursökning och en enkätundersökning gjorts.

I slutrapporten finns några punkter som är viktiga för äldre bilförare, anhöriga och involverade yrkesgrupper att veta:

  • Äldre trafikanter drabbas hårdare i olyckor på grund av kroppens ökade skörhet.
  • Det är viktigt att besöka läkare om man får sämre syn, demenssjukdom och stroke.
  • Patienter bör få en medicinsk utredning med tester och praktisk körbedömning tillsammans med arbetsterapeuter och trafiklärare.
  • Det är viktigt att involvera anhöriga vid körkortsåterkallelse.
  • Körning kan underlättas och bli säkrare om bilen har automatisk växellåda, stödsystem för hastighet, kameror, nödbromssystem med mera. Det rekommenderas också att köra dagtid, på kända vägar, vid tider utan rusningstrafik och att ha gott om tid på sig.

”Den säkerhetsnytta vi kan se från projektet är en ökad kunskap om körkortsåterkallelse vid sjukdom som sprids via NTF och pensionärsorganisationer till äldre trafikanter”, skriver NTF i ett pressmeddelande.

Enligt dem kan ökad kunskap leda till att frågan om när äldre ska sluta köra avdramatiseras och få fler att prova andra transportmedel. Det kan också leda till att färre äldre och personer med sjukdomar skadas allvarligt eller omkommer i trafiken.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Kvinna och man, båda äldre och nakna, i ett sovrum håller varandras hand och tar ett skutt ner i en säng.

Sexualitet – betraktat över livstid

Sexuell aktivitet tenderar att avta med åldern. Det beror enligt forskning främst på fysisk eller psykisk ohälsa, avsaknad av en frisk sexpartner eller…

Fyra faktorer bakom ett hälsosamt åldrande

Vilka faktorer i 60-årsåldern kan påverka vem som lever och mår bra i 80-årsåldern? Enligt en avhandling från Luleå tekniska universitet finns det…

Åldrandet pågår ständigt och berör oss alla

Det nya vetenskapliga begreppet proaktivt åldrande kan förändra synen på åldrandet. Åldrande är något som pågår hela livet och det måste både samhället…

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…