Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (2021). Återkallelse av körkort i samband med sjukdom – NTF rapport 2021:2. Resultat från litteraturstudie, enkät och workshop.

Det här behöver veteranbilister veta
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har tillsammans med pensionärsorganisationer genomfört ett projekt som ska öka kunskapen om återkallelse av körkort i samband med sjukdom. Inom projektet har en litteratursökning och en enkätundersökning gjorts.
I slutrapporten finns några punkter som är viktiga för äldre bilförare, anhöriga och involverade yrkesgrupper att veta:
- Äldre trafikanter drabbas hårdare i olyckor på grund av kroppens ökade skörhet.
- Det är viktigt att besöka läkare om man får sämre syn, demenssjukdom och stroke.
- Patienter bör få en medicinsk utredning med tester och praktisk körbedömning tillsammans med arbetsterapeuter och trafiklärare.
- Det är viktigt att involvera anhöriga vid körkortsåterkallelse.
- Körning kan underlättas och bli säkrare om bilen har automatisk växellåda, stödsystem för hastighet, kameror, nödbromssystem med mera. Det rekommenderas också att köra dagtid, på kända vägar, vid tider utan rusningstrafik och att ha gott om tid på sig.
”Den säkerhetsnytta vi kan se från projektet är en ökad kunskap om körkortsåterkallelse vid sjukdom som sprids via NTF och pensionärsorganisationer till äldre trafikanter”, skriver NTF i ett pressmeddelande.
Enligt dem kan ökad kunskap leda till att frågan om när äldre ska sluta köra avdramatiseras och få fler att prova andra transportmedel. Det kan också leda till att färre äldre och personer med sjukdomar skadas allvarligt eller omkommer i trafiken.
Relaterat
Fett i lymfkörtlar ger sämre immunförsvar när vi åldras
Lymfkörtlar fungerar normalt som försvarshögkvarter för vårt immunförsvar. En studie från Uppsala universitet visar varför våra lymfkörtlar förlorar sin funktion när vi åldras…

Äldre män har god förmåga att bygga muskler
Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan har undersökt hur muskeltillväxten ser ut hos äldre personer och funnit att åldern inte påverkar förmågan att bygga…

Förändringar i hjärnan vanligt bland äldre med gångbesvär
Mer än var tredje äldre person har problem att gå. En del har stora hålrum i hjärnan, så kallade hjärnventriklar, som är ett…
Fler nyheter

Tuggproblem kan leda till näringsbrist
Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka…
Så kan pensioner bli mer jämställda
År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja…

140 miljoner till äldreforskningens databaser
Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att…