Foto: Unsplash

Det här behöver veteranbilister veta

Hur påverkar kroppens ökade skörhet och sjukdomar säkerheten för äldre i trafiken? Svar finns i en ny rapport som också efterlyser bättre spridning av trafiksäkerhetsinformation som rör äldre.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har tillsammans med pensionärsorganisationer genomfört ett projekt som ska öka kunskapen om återkallelse av körkort i samband med sjukdom. Inom projektet har en litteratursökning och en enkätundersökning gjorts.

I slutrapporten finns några punkter som är viktiga för äldre bilförare, anhöriga och involverade yrkesgrupper att veta:

  • Äldre trafikanter drabbas hårdare i olyckor på grund av kroppens ökade skörhet.
  • Det är viktigt att besöka läkare om man får sämre syn, demenssjukdom och stroke.
  • Patienter bör få en medicinsk utredning med tester och praktisk körbedömning tillsammans med arbetsterapeuter och trafiklärare.
  • Det är viktigt att involvera anhöriga vid körkortsåterkallelse.
  • Körning kan underlättas och bli säkrare om bilen har automatisk växellåda, stödsystem för hastighet, kameror, nödbromssystem med mera. Det rekommenderas också att köra dagtid, på kända vägar, vid tider utan rusningstrafik och att ha gott om tid på sig.

”Den säkerhetsnytta vi kan se från projektet är en ökad kunskap om körkortsåterkallelse vid sjukdom som sprids via NTF och pensionärsorganisationer till äldre trafikanter”, skriver NTF i ett pressmeddelande.

Enligt dem kan ökad kunskap leda till att frågan om när äldre ska sluta köra avdramatiseras och få fler att prova andra transportmedel. Det kan också leda till att färre äldre och personer med sjukdomar skadas allvarligt eller omkommer i trafiken.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Äldre man som sitter på sin säng

Så påverkar sjukdomar vår sömn

Många äldre personer upplever att de har svårt att sova. Att sömnen förändras när vi blir äldre är naturligt, men kan bli problematiskt…

Äldre kvinna som sover i säng

Sov bättre med digital terapi

Äldre personer som är långvarigt sjuka har ofta svårt att sova, vilket kan påverka deras hälsa negativt. Med digital kognitiv beteendeterapi kan de…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.