Ekonomiskt tufft att komma som äldre till Sverige

I sin avhandling har Hanna Mac Innes, vid Göteborgs universitet, undersökt villkoren för migranter som kommer som äldre till Sverige. För många innebär det svårigheter att få ett jobb och tuffa ekonomiska villkor som pensionär.

Avhandlingens omslagDet blir vanligare att människor migrerar sent i livet, något som också har blivit tydligt i Sverige. För äldre personer som kommer till ett land blir livet ofta svårare. Man ska lära sig ett nytt språk och man har kort tid på sig att bygga upp sin pension. Vissa data tyder också på att utrikesfödda inte tar del av omsorgen på samma sätt som inrikesfödda. Hanna Mac Innes, som är verksam på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, har skrivit en avhandling där hon undersöker vad ålder betyder för migranter när de ska etablera sig på arbetsmarknaden och hur deras användning av äldreomsorg ser ut. Avhandlingen bygger på registerdata.

Resultaten visar att ålder är avgörande för integrationen på arbetsmarknaden, även jämfört med utbildningsnivå, kön och antal barn. Detta mönster går att se redan från 40 års ålder. Var tredje äldre person som kommer från ett låginkomstland är också inkomst- och förmögenhetsfattig, vilket gå att jämföra med siffran en procent för en inrikesfödd person.

För personer som tar del av äldreomsorg skiljer sig mönstret. Det visar sig att migration sent i livet inte behöver innebära lägre utnyttjande av omsorgen. Det tycks som om utrikesfödda har en något lägre sannolikhet att ta emot äldreomsorg än inrikesfödda. Men skillnaderna är stora beroende på vilket land man kommer i från. Personer från låginkomstländer utan partner är de som har lägst sannolikhet att använda äldreomsorg.

Läs avhandlingen

Avhandlingen

Hanna Mac Innes (2022). Older people in Sweden – Age at migration, poverty and utilization of long-term care services. Doktorsavhandling. Göteborgs universitet.

Avhandlingens artiklar

BA Gustafsson, H Mac Innes och T Österberg (2017). Age at immigration matters for labor market integration – the Swedish example. IZA Journal of development and migration.

B Gustafsson, H Mac Innes och T Österberg (2018). Older people in Sweden without means: on the importance of age at immigration for being ”twice poor”. Ageing and society.

H Mac Innes (2020). Use of long-term care services in a universal welfare state – On the importance of age at migration. Social science and medicine.

H MacInnes, K Walsh och T Österberg (2021). The inverse care law and the significance of income for utilization of longterm care services in a Nordic welfare state. Social science and medicine.

Relaterat

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften…

Kommuner delar upp arbetsuppgifterna i hemtjänsten

Det saknas personal i äldreomsorgen, och landets kommuner och omsorgsföretag kämpar med att hitta rätt kompetens. Nu har Vård- och omsorgsanalys publicerat en…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…