Ekonomiskt tufft att komma som äldre till Sverige

I sin avhandling har Hanna Mac Innes, vid Göteborgs universitet, undersökt villkoren för migranter som kommer som äldre till Sverige. För många innebär det svårigheter att få ett jobb och tuffa ekonomiska villkor som pensionär.

Avhandlingens omslagDet blir vanligare att människor migrerar sent i livet, något som också har blivit tydligt i Sverige. För äldre personer som kommer till ett land blir livet ofta svårare. Man ska lära sig ett nytt språk och man har kort tid på sig att bygga upp sin pension. Vissa data tyder också på att utrikesfödda inte tar del av omsorgen på samma sätt som inrikesfödda. Hanna Mac Innes, som är verksam på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, har skrivit en avhandling där hon undersöker vad ålder betyder för migranter när de ska etablera sig på arbetsmarknaden och hur deras användning av äldreomsorg ser ut. Avhandlingen bygger på registerdata.

Resultaten visar att ålder är avgörande för integrationen på arbetsmarknaden, även jämfört med utbildningsnivå, kön och antal barn. Detta mönster går att se redan från 40 års ålder. Var tredje äldre person som kommer från ett låginkomstland är också inkomst- och förmögenhetsfattig, vilket gå att jämföra med siffran en procent för en inrikesfödd person.

För personer som tar del av äldreomsorg skiljer sig mönstret. Det visar sig att migration sent i livet inte behöver innebära lägre utnyttjande av omsorgen. Det tycks som om utrikesfödda har en något lägre sannolikhet att ta emot äldreomsorg än inrikesfödda. Men skillnaderna är stora beroende på vilket land man kommer i från. Personer från låginkomstländer utan partner är de som har lägst sannolikhet att använda äldreomsorg.

Läs avhandlingen

Avhandlingen

Hanna Mac Innes (2022). Older people in Sweden – Age at migration, poverty and utilization of long-term care services. Doktorsavhandling. Göteborgs universitet.

Avhandlingens artiklar

BA Gustafsson, H Mac Innes och T Österberg (2017). Age at immigration matters for labor market integration – the Swedish example. IZA Journal of development and migration.

B Gustafsson, H Mac Innes och T Österberg (2018). Older people in Sweden without means: on the importance of age at immigration for being ”twice poor”. Ageing and society.

H Mac Innes (2020). Use of long-term care services in a universal welfare state – On the importance of age at migration. Social science and medicine.

H MacInnes, K Walsh och T Österberg (2021). The inverse care law and the significance of income for utilization of longterm care services in a Nordic welfare state. Social science and medicine.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…