Stina Engelheart (2021). Nutritional status in a functional perspective: A study in a cohort of older people in home health care. Örebro universitet.
Stor måltid slår många småmål
De senaste åren har betydelsen av många mellanmål inom äldreomsorgen betonats för att de äldre med svag aptit ska få i sig tillräckligt med näring och energi. Frukost, lunch och middag kompletteras med så många som fem mellanmål per dag.
Men nu visar Stina Engelhearts doktorsavhandling vid Örebro universitet motsatsen, nämligen att en stor måltid om dagen är viktigare för bland annat det totala intaget av energi och protein än att sprida ut ätandet.
Enligt avhandlingen är det viktigt att måltiderna innehåller tillräckligt med protein för att minska muskelnedbrytningen som sker vid stigande ålder. Det betyder att till exempel kött, fisk eller baljväxter är bra att ha på tallriken. En varierad diet är bra för att få ett heltäckande näringsintag.
För de som inte orkar äta mycket föreslår Stina Engelheart en liten, men väldigt energi- och näringsrik måltid.
– Man kanske också kan tänka sig en trerättersmåltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt.
Avhandlingen visar också att det behövs en helhetssyn på matintaget, vilket innebär att olika yrkesgrupper behöver samarbeta i team, bland annat för att se till att de äldre får i sig maten vid rätt tider på dygnet.
– När det handlar om näring lägger man det ofta på dietisten, då får man bara matperspektivet. För de äldre är det så mycket annat som spelar in, vilket innebär att man måste få till ett bra samarbete i dessa frågor, säger Stina Engelheart.
Relaterat
Körsång för välmåendet
Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…
Välfärdsteknik i styrdokument
Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.
Äldres behov vid digitalisering
Det kan vara svårt att möta äldre personers behov och förutsättningar. Nestor FoU-center har kartlagt utmaningarna och identifierat frågor som kommuner kan ha…
Fler nyheter
Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…
Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…