Foto: Unsplash

Stor måltid slår många småmål

Ett rejält, proteinrikt mål mat om dagen ger bättre näring för äldre personer än många små mellanmål. Det visar en ny avhandling från Örebro universitet.

De senaste åren har betydelsen av många mellanmål inom äldreomsorgen betonats för att de äldre med svag aptit ska få i sig tillräckligt med näring och energi. Frukost, lunch och middag kompletteras med så många som fem mellanmål per dag.

Men nu visar Stina Engelhearts doktorsavhandling vid Örebro universitet motsatsen, nämligen att en stor måltid om dagen är viktigare för bland annat det totala intaget av energi och protein än att sprida ut ätandet.

Enligt avhandlingen är det viktigt att måltiderna innehåller tillräckligt med protein för att minska muskelnedbrytningen som sker vid stigande ålder. Det betyder att till exempel kött, fisk eller baljväxter är bra att ha på tallriken. En varierad diet är bra för att få ett heltäckande näringsintag.

För de som inte orkar äta mycket föreslår Stina Engelheart en liten, men väldigt energi- och näringsrik måltid.

– Man kanske också kan tänka sig en trerättersmåltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Avhandlingen visar också att det behövs en helhetssyn på matintaget, vilket innebär att olika yrkesgrupper behöver samarbeta i team, bland annat för att se till att de äldre får i sig maten vid rätt tider på dygnet.

– När det handlar om näring lägger man det ofta på dietisten, då får man bara matperspektivet. För de äldre är det så mycket annat som spelar in, vilket innebär att man måste få till ett bra samarbete i dessa frågor, säger Stina Engelheart.

Ladda ner avhandlingen

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…