Merparten av kolesterol kommer inte från ägg, utan från andra delar i kosten. Foto: Pixabay

Ett ägg om dagen ingen fara för hjärt-/kärlsjuka

En stor internationell studie visar att kolesterolhalten i ett ägg om dagen inte ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Personer med hjärt-/kärlsjukdom kan alltså pusta ut och i stället njuta av det rika näringsinnehållet som är särskilt viktigt för äldre.

I Sverige lever cirka en miljon personer över 65 år med någon form av hjärt-/kärlsjukdom. För dem är det viktigt att hålla nere kolesterolnivåerna, ett fettämne som finns i bland annat ägg. För höga nivåer kan leda till hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Men en ny studie visar att det inte finns något signifikant samband mellan äggkonsumtion och blodfettsrubbningar, större hjärt-/kärlhändelser eller död.

– Måttlig konsumtion, cirka ett ägg om dagen, är helt ofarlig för de flesta, oavsett om man är frisk eller tillhör en riskgrupp för hjärt-/kärlsjukdom. Ägg ger både välbehövlig energi och ett högt näringsinnehåll av stort värde, inte minst för personer med hjärt-/kärlsjukdom, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av författarna till studien.

Till skillnad från tidigare studier på äggkonsumtion, som främst riktat in sig på USA och Europa, ingår 177 000 personer från hela världen i den nya studien, totalt 50 länder. I den svenska delen, som har fått stöd från Hjärt-Lungfonden, har forskarna följt 4 000 personer som vid starten av studien 2005 var 35–70 år. Deltagarna har regelbundet fått sina matvanor, vikt, blodfetter och blodtryck undersökta.

Annan forskning har visat att merparten av kolesterolet i kroppen bildas av andra delar i kosten. Personer med höga kolesterolnivåer rekommenderas att äta mindre fett kött, feta chark- och mejeriprodukter, och äta mer fet fisk och vegetabiliska fetter i stället.

Ladda ner studien

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.