Merparten av kolesterol kommer inte från ägg, utan från andra delar i kosten. Foto: Pixabay

Ett ägg om dagen ingen fara för hjärt-/kärlsjuka

En stor internationell studie visar att kolesterolhalten i ett ägg om dagen inte ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Personer med hjärt-/kärlsjukdom kan alltså pusta ut och i stället njuta av det rika näringsinnehållet som är särskilt viktigt för äldre.

I Sverige lever cirka en miljon personer över 65 år med någon form av hjärt-/kärlsjukdom. För dem är det viktigt att hålla nere kolesterolnivåerna, ett fettämne som finns i bland annat ägg. För höga nivåer kan leda till hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Men en ny studie visar att det inte finns något signifikant samband mellan äggkonsumtion och blodfettsrubbningar, större hjärt-/kärlhändelser eller död.

– Måttlig konsumtion, cirka ett ägg om dagen, är helt ofarlig för de flesta, oavsett om man är frisk eller tillhör en riskgrupp för hjärt-/kärlsjukdom. Ägg ger både välbehövlig energi och ett högt näringsinnehåll av stort värde, inte minst för personer med hjärt-/kärlsjukdom, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av författarna till studien.

Till skillnad från tidigare studier på äggkonsumtion, som främst riktat in sig på USA och Europa, ingår 177 000 personer från hela världen i den nya studien, totalt 50 länder. I den svenska delen, som har fått stöd från Hjärt-Lungfonden, har forskarna följt 4 000 personer som vid starten av studien 2005 var 35–70 år. Deltagarna har regelbundet fått sina matvanor, vikt, blodfetter och blodtryck undersökta.

Annan forskning har visat att merparten av kolesterolet i kroppen bildas av andra delar i kosten. Personer med höga kolesterolnivåer rekommenderas att äta mindre fett kött, feta chark- och mejeriprodukter, och äta mer fet fisk och vegetabiliska fetter i stället.

Ladda ner studien

Relaterat

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet

Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…

Sociala miljön viktig för äldres munhälsa

Det finns fortfarande stora kunskapsluckor om vad som främjar en god munhälsa hos äldre personer. Nu visar en avhandling från Malmö universitet att…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…