Bild på hjärta och hjärna
Att inte söka vård för stroke och hjärtinfarkt kan leda till högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Socialstyrelsens utredare Anastasia Simi. Foto: Unsplash

Färre inrapporterade fall av stroke och hjärtinfarkt under pandemin

Antalet fall av stroke och hjärtinfarkt som har registrerats har minskat årets första halvår, jämfört med samma period förra året. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. En av orsakerna kan vara att man har undvikit att söka akut vård för att inte belasta vården.

Antalet personer 70+ som rapporterats få strokebehandling på sjukhus sjönk med tio procent under mars och juni i år, jämfört med samma period året innan. Samma trend sågs vid antalet rapporterade fall av hjärtinfarkt bland 70+ där nedgången var 18 procent mellan mars och maj.

En av orsakerna bakom minskningen kan vara att personer med lindriga symptom, speciellt i gruppen 70 år och äldre, har undvikit att söka akut vård. Dels för att minska risken för att bli smittade, dels för att de inte velat belasta sjukvården, förklarar Anastasia Simi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Det kan också bero på en lägre grad eller en eftersläpning av inrapportering till berörda register. Ytterligare en orsak kan vara att patientflödet på en del sjukhus har förändrats och att patienter har placerats på andra vårdavdelningar än på speciella strokeenheter och hjärtavdelningar, säger hon.

Socialstyrelsen skriver också att de kommer att fortsätta följa utvecklingen av stroke- och hjärtinfarktfallen.

– Det är viktigt att ta reda på vad minskningen beror på och om siffrorna har börjat återgå till mer normala nivåer. Att inte söka vård eller hamna fel i vården vid dessa allvarliga tillstånd kan på sikt leda till en högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Anastasia Simi.

Relaterat

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Hög med papper

Välfärdsteknik i styrdokument

Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.

Äldre kvinna använder bärbar dator

Äldres behov vid digitalisering

Det kan vara svårt att möta äldre personers behov och förutsättningar. Nestor FoU-center har kartlagt utmaningarna och identifierat frågor som kommuner kan ha…

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…