Niklas Mattsson-Carlgren och Maria Eriksdotter. Foto: Svenska läkaresällskapet (montage).

Fint pris för kvalitetsregister och klinisk forskning

Niklas Mattsson-Carlgren vid Lunds universitet och Maria Eriksdotter vid Karolinska universitetssjukhuset får dela på Inga Sandeborgs pris 2020.

Inga Sandeborgs pris delas ut av Svenska läkaresällskapet för vetenskapliga arbeten rörande Alzheimers sjukdom eller andra degenerativa sjukdomar i centrala nervsystemet. I år uppmärksammar priset både forskning om sjukdomsmekanismer och cellterapi samt utvecklingen av kvalitetsregistret SveDem.

Det är Maria Eriksdotter,  professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, och och överläkare vid sektionen för klinisk geriatrik, Karolinska universitetssjukhuset, som belönas för arbetet med SveDem, det stora svenska kvalitetsregistret som samlar in data om personer med demenssjukdom för att kunna förbättra och utveckla vården av demenssjuka i Sverige. Målet är skapa ett rikstäckande verktyg för likvärdig och bästa behandling av personer med demenssjukdom.

Hon får också priset för sin forskning om cellterapi med tillväxtfaktorn nerve growth factor, NGF, vilken har en potential att optimera nervcellskopplingar till det kolinerga systemet som är viktigt vid symptombehandling av Alzheimers sjukdom.

Niklas Mattsson-Carlgren får priset för framstående klinisk forskning om sjukdomsmekanismerna vid alzheimer, omfattande både hjärnavbildning med PET och MRI och proteinbiomarkörer i blod och ryggvätska. Forskningen har enligt prismotiveringen lett till nydanande kunskap om betydelsen av amyloid- och taupatologi för progress av neurodegeneration och utveckling av kliniska symptom.

Pristagarna belönas med 125 000 kronor.

Relaterat

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

15 miljoner kronor till demensforskning

Lungfunktion och kognitiv funktionsnedsättning, växtbaserad kost och demens, samt hur personer med demens använder sociala medier, är några av forskningsprojekten som Demensfonden har…

En patient får ett plåster i armvecket efter att ha lämnat ett blodprov.

Blodprov som test för alzheimer fungerade i vården

Ett enkelt blodprov för att påvisa alzheimer har testats på vårdcentraler och minnesmottagningar. Nu kan det bli tillgängligt i vården redan under året.

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…