Foto: Mostphotos/Doug Olson

Fler vill fortsätta arbeta efter pension

Fyra av tio planerar att bli jobbonärer när de börjar ta ut sin pension. Men få känner till de nya reglerna kring den höjda pensionsåldern. Det visar en undersökning från Pensionsmyndigheten.

Det blir allt vanligare att fortsätta arbeta samtidigt som man börjar ta ut pension, och fler planerar för att göra så i framtiden. Under 2022 fanns det cirka 261 000 jobbonärer i Sverige, de flesta i åldersgrupperna 65 och 66 år.

Pensionssparare fick i en undersökning från Pensionsmyndigheten svara på om de tror att de kommer att sluta arbeta helt när de börjar ta ut pension eller fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension. Fyra av tio svarade att de ska arbeta och ta ut pension samtidigt, vilket är en ökning jämfört med 2021 då en tredjedel svarade att de planerade göra det. I undersökningen svarade drygt en av tre att de planerar att sluta att arbeta helt när de börjar ta ut sin pension.

Trots att så många hade planer för sin framtid som jobbonär eller heltidspensionär var det få som kände till de nya reglerna och begreppen för pension.

Från år 2026 införs en så kallad riktålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige. Riktåldern styr vid vilken ålder man kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen. Det är för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med den ökande medellivslängden som riksdagen har fattat beslut om att höja pensionsåldrarna genom att införa en så kallad riktålder. Den så kallade LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) har höjts succesivt och är nu 69 år.

Endast åtta procent av de tillfrågade i undersökningen kände till begreppet riktålder ganska eller mycket väl, och 22 procent kände till besluten om höjd pensionsålder ganska eller mycket väl. Drygt hälften hade aldrig hört begreppet riktålder och en fjärdedel känner inte till besluten om höjd pensionsålder.

Åtta procent av de som svarade i undersökningen angav 69 år som svar på frågan i vilken ålder man tror att man har rätt att arbeta till i dag.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Hög med papper

Välfärdsteknik i styrdokument

Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…