Foto: Mostphotos/Doug Olson

Fler vill fortsätta arbeta efter pension

Fyra av tio planerar att bli jobbonärer när de börjar ta ut sin pension. Men få känner till de nya reglerna kring den höjda pensionsåldern. Det visar en undersökning från Pensionsmyndigheten.

Det blir allt vanligare att fortsätta arbeta samtidigt som man börjar ta ut pension, och fler planerar för att göra så i framtiden. Under 2022 fanns det cirka 261 000 jobbonärer i Sverige, de flesta i åldersgrupperna 65 och 66 år.

Pensionssparare fick i en undersökning från Pensionsmyndigheten svara på om de tror att de kommer att sluta arbeta helt när de börjar ta ut pension eller fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension. Fyra av tio svarade att de ska arbeta och ta ut pension samtidigt, vilket är en ökning jämfört med 2021 då en tredjedel svarade att de planerade göra det. I undersökningen svarade drygt en av tre att de planerar att sluta att arbeta helt när de börjar ta ut sin pension.

Trots att så många hade planer för sin framtid som jobbonär eller heltidspensionär var det få som kände till de nya reglerna och begreppen för pension.

Från år 2026 införs en så kallad riktålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige. Riktåldern styr vid vilken ålder man kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen. Det är för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med den ökande medellivslängden som riksdagen har fattat beslut om att höja pensionsåldrarna genom att införa en så kallad riktålder. Den så kallade LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) har höjts succesivt och är nu 69 år.

Endast åtta procent av de tillfrågade i undersökningen kände till begreppet riktålder ganska eller mycket väl, och 22 procent kände till besluten om höjd pensionsålder ganska eller mycket väl. Drygt hälften hade aldrig hört begreppet riktålder och en fjärdedel känner inte till besluten om höjd pensionsålder.

Åtta procent av de som svarade i undersökningen angav 69 år som svar på frågan i vilken ålder man tror att man har rätt att arbeta till i dag.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.