Förebyggande hembesök fyller en viktig funktion

En ny avhandling från Astrid Fjell vid Karolinska institutet går på djupet med förebyggande hembesök.

Astrid Fjell, doktorand på Karolinska institutet och kopplad till forskarskolan SWEAH i Lund, har lagt fram sin avhandling Preventive home visits among older people: Risk assessment, self-rated health and experiences of healthy ageing.

I avhandlingen har Astrid Fjell studerat förebyggande hembesök hos äldre personer. Målet med arbetet har varit att skapa underlag för riskprevention och hälsofrämjande aktiviteter bland för äldre. Arbetet har skett i tre olikstora kommuner i Norge och bygger på frågeformulär med personer över 75 år som fått hembesök och fokusgruppsintervjuer med personer över 65 år om förebyggande hembesök.

Det vanligaste skälet till att tacka nej till ett hembesök var att man kände sig för frisk. Av dem som tog emot besök hade en tredjedel fem eller fler läkemedel utskrivna och hos mer än var tionde fanns risk för fallolyckor eller undernäring. Självskattad hälsa hade ett samband med flera kritiska områden som berörde de äldres liv och därför kan självskattningar vara en bra startpunkt för förebyggande hembesök.

Resultaten från Astrid Fjells avhandling pekar också på att det är viktigt att prata om sociala behov under hembesöken. Samtidigt visar intervjuerna att de som kände sig vid god hälsa inte var intresserade av kontakt med hälsovården, något som kan göra det svårare att få komma på besök i deras hem.

Läs avhandlingen

Avhandling

Avhandlingsartiklar

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.