Förebyggande hembesök fyller en viktig funktion

En ny avhandling från Astrid Fjell vid Karolinska institutet går på djupet med förebyggande hembesök.

Astrid Fjell, doktorand på Karolinska institutet och kopplad till forskarskolan SWEAH i Lund, har lagt fram sin avhandling Preventive home visits among older people: Risk assessment, self-rated health and experiences of healthy ageing.

I avhandlingen har Astrid Fjell studerat förebyggande hembesök hos äldre personer. Målet med arbetet har varit att skapa underlag för riskprevention och hälsofrämjande aktiviteter bland för äldre. Arbetet har skett i tre olikstora kommuner i Norge och bygger på frågeformulär med personer över 75 år som fått hembesök och fokusgruppsintervjuer med personer över 65 år om förebyggande hembesök.

Det vanligaste skälet till att tacka nej till ett hembesök var att man kände sig för frisk. Av dem som tog emot besök hade en tredjedel fem eller fler läkemedel utskrivna och hos mer än var tionde fanns risk för fallolyckor eller undernäring. Självskattad hälsa hade ett samband med flera kritiska områden som berörde de äldres liv och därför kan självskattningar vara en bra startpunkt för förebyggande hembesök.

Resultaten från Astrid Fjells avhandling pekar också på att det är viktigt att prata om sociala behov under hembesöken. Samtidigt visar intervjuerna att de som kände sig vid god hälsa inte var intresserade av kontakt med hälsovården, något som kan göra det svårare att få komma på besök i deras hem.

Läs avhandlingen

Avhandling

Avhandlingsartiklar

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått 24 miljoner kronor i anslag från forskningsrådet Forte.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…