Det digitala materialet ska inspirera verksamheter att gå ut i trädgården med sina äldre.

Forskarnas app ska locka äldre till trädgården

Eva Dahlkvist vid Högskolan i Gävle har undersökt hur trädgårdar kan användas i äldreomsorgen. Tillsammans med andra forskare har hon nu skapat ett digitalt verktyg som ska motivera till utevistelser.

När Eva Dahlkvist, forskare inom vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle, studerade hur trädgårdar används vid vård- och omsorgsboenden för äldre, såg hon vilken positiv kraft de kan ge.

– Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre, säger Eva Dahlkvist till Högskolan i Gävles webbsajt.

När Eva Dahlkvist sedan fick kontakt med Marita Wallhagen, som forskar på digitala verktyg och grön arkitektur, och Eva Bergsten, som forskar inom arbetshälsovetenskap, kom de på idén att skapa ett inspirationsmaterial för chefer och personal. Målet är att verksamheterna ska använda sina trädgårdar mer aktivt.

– Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården, säger Eva Dahlkvist.

Nu har forskarna också bildat en projektgrupp, som ska ta fram en app för det digitala materialet och utvärdera den med en uppföljningsstudie.

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Fler nyheter

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att…

Lungcancer ökar bland äldre kvinnor

Trots att antalet som röker har minskat kraftigt i Sverige, minskar inte antalet fall av lungcancer i befolkningen lika mycket som väntat. Bland…