Det digitala materialet ska inspirera verksamheter att gå ut i trädgården med sina äldre.

Forskarnas app ska locka äldre till trädgården

Eva Dahlkvist vid Högskolan i Gävle har undersökt hur trädgårdar kan användas i äldreomsorgen. Tillsammans med andra forskare har hon nu skapat ett digitalt verktyg som ska motivera till utevistelser.

När Eva Dahlkvist, forskare inom vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle, studerade hur trädgårdar används vid vård- och omsorgsboenden för äldre, såg hon vilken positiv kraft de kan ge.

– Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre, säger Eva Dahlkvist till Högskolan i Gävles webbsajt.

När Eva Dahlkvist sedan fick kontakt med Marita Wallhagen, som forskar på digitala verktyg och grön arkitektur, och Eva Bergsten, som forskar inom arbetshälsovetenskap, kom de på idén att skapa ett inspirationsmaterial för chefer och personal. Målet är att verksamheterna ska använda sina trädgårdar mer aktivt.

– Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården, säger Eva Dahlkvist.

Nu har forskarna också bildat en projektgrupp, som ska ta fram en app för det digitala materialet och utvärdera den med en uppföljningsstudie.

Relaterat

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…