Det digitala materialet ska inspirera verksamheter att gå ut i trädgården med sina äldre.

Forskarnas app ska locka äldre till trädgården

Eva Dahlkvist vid Högskolan i Gävle har undersökt hur trädgårdar kan användas i äldreomsorgen. Tillsammans med andra forskare har hon nu skapat ett digitalt verktyg som ska motivera till utevistelser.

När Eva Dahlkvist, forskare inom vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle, studerade hur trädgårdar används vid vård- och omsorgsboenden för äldre, såg hon vilken positiv kraft de kan ge.

– Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre, säger Eva Dahlkvist till Högskolan i Gävles webbsajt.

När Eva Dahlkvist sedan fick kontakt med Marita Wallhagen, som forskar på digitala verktyg och grön arkitektur, och Eva Bergsten, som forskar inom arbetshälsovetenskap, kom de på idén att skapa ett inspirationsmaterial för chefer och personal. Målet är att verksamheterna ska använda sina trädgårdar mer aktivt.

– Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården, säger Eva Dahlkvist.

Nu har forskarna också bildat en projektgrupp, som ska ta fram en app för det digitala materialet och utvärdera den med en uppföljningsstudie.

Relaterat

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…