Foto: Barbro Wickström/Mostphotos

Forskning om äldres lärande får 34 miljoner

Forskningsprogrammet Vuxenliv och åldrande på Göteborgs universitet tilldelas 34 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond för att kunna kartlägga vilka faktorer som påverkar hur vi kan lära nytt genom hela livet. Bland annat ska deltagare i en studie från 1960-talet följas upp.

Att kunna lära sig nya saker även på äldre dar bidrar till att känna sig kompetent och självständig. Nu har forskargruppen Vuxenliv och åldrande med professor Martin Lövdén i spetsen mottagit 34 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond. De får nu möjlighet att fördjupa sin forskning och kartlägga faktorer som bidrar till god inlärningsförmåga genom hela livet och undersöka sätt att förbättra inlärning i hög ålder.

– Forskningsresultaten kommer att ha direkt relevans för att förebygga inlärningsproblem och förbättra inlärning genom hela livet. Inom ramen för programmet kommer vi bland annat att utveckla och testa interventioner som syftar till att underlätta lärande för äldre människor, säger Martin Lövdén, i en nyhet från Göteborgs universitet.

De ska nu studera hur genetiska faktorer och miljöfaktorer påverkar inlärning upp i högre ålder. Under 1960-talet genomförde 10 000 13-årigar kognitiva tester och svarade på frågeformulär i den longitudinella studien Utvärdering genom uppföljning. Ungdomarna fick bland annat frågor om deras hemmiljö, skolmiljö, och fritidsaktiviteter och genomförde intelligenstester. De är i dag 70 och 75 år gamla och de ska tillfrågas om att delta i nya uppföljande studier.

– Det faktum att vi har data från när dessa äldre deltagare var 13 år gamla kommer möjliggöra för oss att identifiera faktorer i barndomen som förutsäger livslång inlärningsförmåga, säger Martin Lövdén.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.