Marie Delleskog som Bollan. Foto: Ola Kjelbye.

Först föreställning, sedan forskning

När Göteborgs stadsteater sätter upp en pjäs om alzheimer och tvåsamhet intar även forskningens experter scenen för att berätta om de senaste rönen.

Pjäsen Var är min man? har under september och oktober spelats som lunchteater i Göteborg. När den nu ges som fyra kvällföreställningar får Bollan vars man insjuknar i alzheimer sällskap på scen av forskare från Göteborgs universitet. I direkt anslutning till varje föreställning håller i tur och ordning överläkaren och forskargrupppsledaren Silke Kern, professor Henrik Zetterberg (två gånger) och professor Ingmar Skoog föredrag om de senaste alzheimerrönen.

Ingmar Skoog, som också är föreståndare för universitetets Centrum för åldrande och hälsa, Agecap, bygger sin forskning på befolkningsundersökningarna H70 i Göteborg. En av studierna där visar att man genom att hålla igång hjärnan med kulturella aktiviteter och vara fysiskt aktiv kan minska risken att drabbas av demens senare i livet.

Med monologen om Bollan tar sig skådespelaren Marie Delleskog an en föreställning om livslång kärlek, skör tvåsamhet och om att vara nära anhörig under en svår period i livet.

– Publiken får följa med på hennes resa, genom motgångarna men också genom det som styrker henne, säger Marie Delleskog.

Var är min man? spelas på Norges hus 8, 21, 22 och 29 oktober och görs i samarbete med Alzheimerfonden, som också kommer att finnas på plats för att svara på publikens frågor efter föreställningarna. Pjäsen är skriven av Ylva Lööf och regisseras av Carina M Johansson.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…