Marie Delleskog som Bollan. Foto: Ola Kjelbye.

Först föreställning, sedan forskning

När Göteborgs stadsteater sätter upp en pjäs om alzheimer och tvåsamhet intar även forskningens experter scenen för att berätta om de senaste rönen.

Pjäsen Var är min man? har under september och oktober spelats som lunchteater i Göteborg. När den nu ges som fyra kvällföreställningar får Bollan vars man insjuknar i alzheimer sällskap på scen av forskare från Göteborgs universitet. I direkt anslutning till varje föreställning håller i tur och ordning överläkaren och forskargrupppsledaren Silke Kern, professor Henrik Zetterberg (två gånger) och professor Ingmar Skoog föredrag om de senaste alzheimerrönen.

Ingmar Skoog, som också är föreståndare för universitetets Centrum för åldrande och hälsa, Agecap, bygger sin forskning på befolkningsundersökningarna H70 i Göteborg. En av studierna där visar att man genom att hålla igång hjärnan med kulturella aktiviteter och vara fysiskt aktiv kan minska risken att drabbas av demens senare i livet.

Med monologen om Bollan tar sig skådespelaren Marie Delleskog an en föreställning om livslång kärlek, skör tvåsamhet och om att vara nära anhörig under en svår period i livet.

– Publiken får följa med på hennes resa, genom motgångarna men också genom det som styrker henne, säger Marie Delleskog.

Var är min man? spelas på Norges hus 8, 21, 22 och 29 oktober och görs i samarbete med Alzheimerfonden, som också kommer att finnas på plats för att svara på publikens frågor efter föreställningarna. Pjäsen är skriven av Ylva Lööf och regisseras av Carina M Johansson.

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…