Oskar Hansson. Foto: Kennet Ruona./Lunds universitet

Bengt Winblads pris till Oskar Hansson

Svenska läkaresällskapet har beslutat vem som får Bengt Winblads pris 2020. Oskar Hansson tilldelas priset för sin forskning kring demens och framför allt Alzheimers sjukdom.

När Svenska läkaresällskapet delar ut årets upplaga av Bengt Winblads pris, går det till Oskar Hansson, professor i neurologi och forskargruppsledare vid klinisk minnesforskning, Lunds universitet samt överläkare på Skånes universitetssjukhus. Han prisas för sin framgångsrika forskning kring demens, inte minst när det gäller diagnostik och biomarkörer för Alzheimers sjukdom.

– Det är en stor ära för mig att erhålla Bengt Winblads pris 2020, framför allt mot bakgrund av att Bengt Winblad på många sätt har varit en stor inspiratör för mig samt visat att vi i Sverige kan på ett avgörande sätt vara med och leda alzheimerforskningen på den internationella arenan, säger Oskar Hansson i ett pressmeddelande från Svenska läkaresällskapet.

I sin helhet lyder prismotiveringen:

”Oskar Hansson är en mycket produktiv forskare med stort genomslag för sina resultat gällande diagnostik och biomarkörer och har under det senaste decenniet haft en central roll i forskningen kring demens, speciellt Alzheimers sjukdom. Detta har bland annat kommit till uttryck genom hans roll i etablerandet av internationella diagnoskriterier för Alzheimers sjukdom. Genom sin kombination av laborativ och patientnära verksamhet representerar han en forskning som verkligen kan betecknas som translationell och som är helt nödvändig om vi ska kunna utveckla en förbättrad diagnostik för denna sjukdomsgrupp.”

2017 inrättade Bengt Winblad en stiftelse för att främja neurovetenskaplig forskning inom geriatrik med huvudsaklig inriktning mot demenssjukdomar. Bengt Winblads pris är på 150 000 kronor och delas ut årligen av Svenska läkaresällskapet för framstående insatser inom alzheimerforskningen.

Läs forskarporträttet med Oskar Hansson i #2/20

Ett sjukdomsfall och en lösning

På cirka 20 år har diagnostiken av Alzheimers sjukdom gått från enkla, men osäkra minnestest och invasiva ryggmärgsprover till dagens sista skrik: Ett…

Bengt Winblads pris

Tidigare pristagare

2018
Lars Tjernberg, Karolinska institutet och sektionen för neurogeriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
För sina studier kring de bakomliggande molekylära mekanismerna för Alzheimers sjukdom.

2019
Kaj Blennow, Sektionen för psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet samt överläkare och chef för Neurokemiska laboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
För sin mycket omfattande mångåriga translationella forskning kring demenssjukdomar.

Relaterat

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Herpesvirus fördubblar demensrisken

Personer som har haft munsårsvirus löper dubbelt så stor risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Uppsala universitet som har följt…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.