I och med coronapandemin har äldres särskilda behov uppmärksammats, ett ämne som pristagaren Steven Schmidt forskat om i många år. Foto: Kennet Ruona

Han får medicinpris för sin äldreforskning

Forskaren Steven Schmidt vid Lunds universitet tilldelas LMK-stiftelsens medicinpris för sin tvärvetenskapliga forskning som har målet att möta äldres behov hemma och ute i samhället. Prissumman är 600 000 kronor.

– Det är fantastiskt roligt förstås. Jag blev väldigt överraskad och kunde inte ana att jag var aktuell för det här priset. Forskning om åldrande och hälsa kanske inte framstår som så glamoröst, säger Steven Schmidt som är vetenskaplig samordnare för forskningscentrumet Case vid Lunds universitet.

I sitt arbete koordinerar och bedriver han tvärvetenskaplig forskning som till exempel handlar om förhållanden mellan miljö, hälsa och psykosociala faktorer hos äldre personer. Det är ämnen som har belysts under coronapandemin och som LMK-stiftelsen nämner i sin motivation.

Medicinpriset innebär att Steven Schmidt kan fokusera mer på sitt pågående forskningsprojekt, HoT-Age, som undersöker hur plötsliga livsförändringar påverkar äldre personer i deras hem.

– Det kan handla om att ens partner plötsligt dör och så står man där ensam i ett stort hus. Kan det vara en hjälp att bo kvar eller är det jobbigt att bli påmind om alla minnen? Vi vill förstå vad som kan vara ett stöd och vad som kan vara ett hinder när det sker plötsliga förändringar, säger han.

Fakta
LMK-STIFTELSEN

LMK-stiftelsen initierades av entreprenören Mikael Karlsson som var medgrundare till IT-företaget Axis. Stiftelsen stödjer innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning i första hand inom naturvetenskap, medicin, humaniora och teologi. LMK står för Lars Mikael Karlsson.

Medicinpriset instiftades för fem år sedan för att främja tvärvetenskaplig forskning. Det har tidigare gått till bland annat forskning som kombinerar språkvetenskap, pedagogik och teknik för hjärnavbildning. Prissumman är 600 000 kronor.

Relaterat

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet

Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…

Sociala miljön viktig för äldres munhälsa

Det finns fortfarande stora kunskapsluckor om vad som främjar en god munhälsa hos äldre personer. Nu visar en avhandling från Malmö universitet att…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…