Kalmar kommuns stipendiater. Foto: Kalmar kommun

Här är Linnéuniversitetets bästa äldreuppsatser

Kalmar kommun har delat ut stipendier till tre uppsatser från Linneuniversitetet som är "intresseväckande och tillämpbara" inom äldreområdet. Nu kommer de att användas för omsorgsnämndens diskussioner.

Omsorgsnämnden i Kalmar kommun har delat ut stipendier i kategorierna socialt arbete och ledarskap inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård inom äldreomsorg, samt e-hälsa och välfärdsteknik inom äldreomsorg. Kommunen prisar intresseväckande, tillämpad forskning som kan användas för vidare diskussioner inom förvaltningens utvecklingsarbete.

– Årets stipendiater belyser högaktuella ämnen för oss: våld i nära relationer bland äldre, äldres syn på psykisk ohälsa och äldres erfarenhet och delaktighet vid användande av e-hälsa. Uppsatserna har en stor betydelse för vårt fortsatta arbete för att bli en av Sveriges bästa äldreomsorgskommuner, säger Michael Ländin, som är ordförande för omsorgsnämnden i Kalmar.

Med kandidatuppsatsen ”Det finns nog ett stort mörkertal, men jag vet inte.” En kvalitativ intervjustudie av hur enhetschefer och vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst och särskilt boende konstruerar förståelsen av våld i nära relationer bland äldre, förespråkar socionomprogrammets Anna-Maria Johansson och Jeanette Wilner utbildning och samtal om våld i nära relationer bland äldre. Det kan ge vård- och omsorgspersonal bättre möjligheter att upptäcka våld.

Psykologistudenterna Olle Karlberg och Louise Morreau har skrivit masteruppsatsen ”Man kan springa ifrån det mesta men man kan aldrig springa ifrån sig själv… och själen kommer alltid ikapp en till sist.” En kvalitativ intervjustudie om äldres upplevelser av psykisk ohälsa, där de undersöker äldres syn på psykisk ohälsa. Där visar de bland annat hur äldres utanförskap kan leda till sämre psykisk hälsa.

Den tredje vinnare är sjuksköterskestudenterna Johanna Boström och Charlotta Thomée Begics kandidatuppsats Äldre personers erfarenhet av delaktighet vid användande av e-hälsa. En litteraturstudie. Med sin genomgång av vetenskapliga studier har de sökt efter faktorer som främjar eller hindrar delaktighet vid digitalisering i form av e-hälsa. Resultatet visade bland annat att det är viktigt att anpassa användingen till individens digitala förutsättningar.

De vinnande uppsatserna belönas med 10 000 kronor vardera och har utsetts av en jury bestående av bland annat undersköterskor, biståndshandläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och verksamhetsutvecklare.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…