Kalmar kommuns stipendiater. Foto: Kalmar kommun

Här är Linnéuniversitetets bästa äldreuppsatser

Kalmar kommun har delat ut stipendier till tre uppsatser från Linneuniversitetet som är "intresseväckande och tillämpbara" inom äldreområdet. Nu kommer de att användas för omsorgsnämndens diskussioner.

Omsorgsnämnden i Kalmar kommun har delat ut stipendier i kategorierna socialt arbete och ledarskap inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård inom äldreomsorg, samt e-hälsa och välfärdsteknik inom äldreomsorg. Kommunen prisar intresseväckande, tillämpad forskning som kan användas för vidare diskussioner inom förvaltningens utvecklingsarbete.

– Årets stipendiater belyser högaktuella ämnen för oss: våld i nära relationer bland äldre, äldres syn på psykisk ohälsa och äldres erfarenhet och delaktighet vid användande av e-hälsa. Uppsatserna har en stor betydelse för vårt fortsatta arbete för att bli en av Sveriges bästa äldreomsorgskommuner, säger Michael Ländin, som är ordförande för omsorgsnämnden i Kalmar.

Med kandidatuppsatsen ”Det finns nog ett stort mörkertal, men jag vet inte.” En kvalitativ intervjustudie av hur enhetschefer och vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst och särskilt boende konstruerar förståelsen av våld i nära relationer bland äldre, förespråkar socionomprogrammets Anna-Maria Johansson och Jeanette Wilner utbildning och samtal om våld i nära relationer bland äldre. Det kan ge vård- och omsorgspersonal bättre möjligheter att upptäcka våld.

Psykologistudenterna Olle Karlberg och Louise Morreau har skrivit masteruppsatsen ”Man kan springa ifrån det mesta men man kan aldrig springa ifrån sig själv… och själen kommer alltid ikapp en till sist.” En kvalitativ intervjustudie om äldres upplevelser av psykisk ohälsa, där de undersöker äldres syn på psykisk ohälsa. Där visar de bland annat hur äldres utanförskap kan leda till sämre psykisk hälsa.

Den tredje vinnare är sjuksköterskestudenterna Johanna Boström och Charlotta Thomée Begics kandidatuppsats Äldre personers erfarenhet av delaktighet vid användande av e-hälsa. En litteraturstudie. Med sin genomgång av vetenskapliga studier har de sökt efter faktorer som främjar eller hindrar delaktighet vid digitalisering i form av e-hälsa. Resultatet visade bland annat att det är viktigt att anpassa användingen till individens digitala förutsättningar.

De vinnande uppsatserna belönas med 10 000 kronor vardera och har utsetts av en jury bestående av bland annat undersköterskor, biståndshandläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och verksamhetsutvecklare.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…