Äldre kvinna som går med en rullator
Foto: Mostphotos

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Under våren 2024 skickade Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut en enkät till 40 kommuner i Sverige som under sommarmånaderna får en signifikant inflyttning av personer som annars bor på andra platser. Dessa så kallade sommarkommuner fick svara på frågor om hur de påverkas av sommargäster.

Undersökningen visar att knappt hälften av de tillfrågade kommunerna var tvungna att vidta särskilda åtgärder för att lösa hemtjänsten under sommaren 2023. Förutsättningarna att hantera tillfälliga hemtjänsttagare sommaren varierade under sommaren 2024.

– Självklart ska man kunna bo i sin sommarstuga, även om man har behov av hemtjänst och stugan ligger i en annan kommun, eller på en ö. Men vi måste underlätta för kommunerna att planera för inflödet av sommargäster, så att vistelsekommunerna kan säkerställa en trygg och god omsorg för den enskilde äldre samt en bra arbetsmiljö för medarbetarna, säger Anders Henriksson, ordförande på SKR, i ett pressmeddelande.

I snitt handlar det om 17–20 tillfälliga hemtjänsttagare per kommun, men antalet varierar stort mellan kommuner.

Över hälften av kommunerna uppgav att bemanning, planering, arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen och ekonomin påverkas till viss del eller mycket av sommargästerna.

Det finns också flera svårigheter som är kopplade till deras bostäder. Det rör sig om sommarstugor med lägre standard, trånga utrymmen eller avsaknad av dusch. Andra exempel är sämre vägar till bostäderna och behov av båttrafik .

– Många kommuner har redan en utmaning med att rekrytera sommarvikarier till äldreomsorgen. Att då behöva anställa ytterligare sommarpersonal för att ta hand om fler hemtjänsttagare, samtidigt som ordinarie personal ska få sin välförtjänta semester, innebär så klart en extra belastning, säger Anders Henriksson.

Läs resultaten från undersökningen

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…