Foto: Mostphotos

Herpesvirus fördubblar demensrisken

Personer som har haft munsårsvirus löper dubbelt så stor risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Uppsala universitet som har följt en stor grupp 70-åringar i 15 år.

Herpex simplex-virus, mer vardagligt känt som herpes, som orsakar munsår, är mycket vanligt i Sverige. Cirka 80 procent av alla vuxna kan bära på viruset och under livet kan symptomen komma och gå i perioder.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan herpesinfektion och högre risk för Alzheimers sjukdom. Nu bekräftar en studie från Uppsala universitet dessa rön.

Uppsalaforskare har studerat ettusen 70-åringar från staden under en 15-årsperiod. Resultaten visar att personer som någon gång har infekterats med herpes hade dubbelt så hög risk att utveckla demens senare i livet, jämfört med personer som aldrig varit infekterade.

– Det speciella med just den här studien är att deltagarna har i stort sett samma ålder. Det gör att resultatet blir ännu mer pålitligt eftersom åldersskillnader, som annars är kopplat till demensutveckling, inte kan förvirra resultaten, säger Erika Vestin, som är en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna drar slutsatsen att man framöver borde fortsätta utreda om redan kända läkemedel mot herpes kan minska demensrisken, och undersöka möjligheten att ta fram nya vacciner.

– Resultatet kan driva demensforskningen vidare i riktning mot behandling av demens i tidigt skede med vanliga läkemedel mot herpesvirus, eller förebyggande av sjukdomen innan den har uppstått, säger Erika Vestin.

Läs studien i sin helhet

Erika Vestin, Gustaf Boström, Jan Olsson, Fredrik Elgh, Lars Lind, Lena Kilander m fl (2023). Herpes simplex viral infection doubles the risk of dementia in a contemporary cohort of older adults: A prospective study. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Ny studie om att få och hantera en parkinsondiagnos

För många är det en omtumlande upplevelse att få diagnosen Parkinsons sjukdom. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad undersökt hur patienterna och deras…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…