Foto: Mostphotos

Herpesvirus fördubblar demensrisken

Personer som har haft munsårsvirus löper dubbelt så stor risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Uppsala universitet som har följt en stor grupp 70-åringar i 15 år.

Herpex simplex-virus, mer vardagligt känt som herpes, som orsakar munsår, är mycket vanligt i Sverige. Cirka 80 procent av alla vuxna kan bära på viruset och under livet kan symptomen komma och gå i perioder.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan herpesinfektion och högre risk för Alzheimers sjukdom. Nu bekräftar en studie från Uppsala universitet dessa rön.

Uppsalaforskare har studerat ettusen 70-åringar från staden under en 15-årsperiod. Resultaten visar att personer som någon gång har infekterats med herpes hade dubbelt så hög risk att utveckla demens senare i livet, jämfört med personer som aldrig varit infekterade.

– Det speciella med just den här studien är att deltagarna har i stort sett samma ålder. Det gör att resultatet blir ännu mer pålitligt eftersom åldersskillnader, som annars är kopplat till demensutveckling, inte kan förvirra resultaten, säger Erika Vestin, som är en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna drar slutsatsen att man framöver borde fortsätta utreda om redan kända läkemedel mot herpes kan minska demensrisken, och undersöka möjligheten att ta fram nya vacciner.

– Resultatet kan driva demensforskningen vidare i riktning mot behandling av demens i tidigt skede med vanliga läkemedel mot herpesvirus, eller förebyggande av sjukdomen innan den har uppstått, säger Erika Vestin.

Läs studien i sin helhet

Erika Vestin, Gustaf Boström, Jan Olsson, Fredrik Elgh, Lars Lind, Lena Kilander m fl (2023). Herpes simplex viral infection doubles the risk of dementia in a contemporary cohort of older adults: A prospective study. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…