Högt stående sol
Risken för hälsoproblem ökar om inomhustemperaturen överstiger 26 grader tre dagar i följd. Foto: Pixabay

Hög innetemperatur ger sämre hälsa

Höga inomhustemperaturer kan bidra till nedsatt allmäntillstånd och sämre sömn för äldre och till trötthet för personal.
– Vi behöver tänka till när vi bygger nya bostäder, säger Carin Pettersson vid Arbets- och miljömedicin.

Sommaren 2020 inträffade några ovanligt varma dagar. Värmen gjorde det svårt att hålla en behaglig temperatur i undersökta boenden för äldre, vilket ledde till ökad trötthet, uttorkning, nedsatt allmäntillstånd och sämre sömn. Det visar en ny rapport från Arbets- och miljömedicin som har mätt inomhustemperaturen på fyra vård- och omsorgsboenden i Örebro.

Arbets- och miljömedicin i Örebro är ett samarbete mellan regionerna i Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro med en forskningsklinik vid Universitetssjukhuset Örebro.

Enligt Carin Pettersson, kemiingejör och en av rapportens författare, ökar risken för hälsoproblem tydligt om inomhustemperaturen är 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

– Vi ser att det har varit för varmt i flera rum i rapporten. En lägenhet hade till exempel en genomsnittstemperatur över 30 grader under fyra dagar. Det är oroande eftersom äldre är en grupp som påverkas mycket av höga temperaturer, säger hon i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att personalen besväras av värmen.

– De upplevde ofta att de var trötta, hade tunghetskänsla i huvudet och huvudvärk. Vi såg även att medarbetarna gjorde vad de kunde för att få ner temperaturerna, men att solskydd och fläktar helt enkelt inte räckte till.

Själva värmeböljan varade i ungefär en vecka, men innetemperaturen fortsatte vara hög även efter att temperaturen utomhus sjunkit. Och enligt prognoser kommer vi få fler värmeböljor i framtiden.

– Det verkar som att vi är dåligt förberedda på sådana förändringar och vi skulle behöva tänka till redan nu, inte minst när vi bygger nytt. Flera av de boenden som vi undersökt var relativt nybyggda och hade ändå höga inomhustemperaturer, säger Carin Pettersson.

Relaterat

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften…

Kommuner delar upp arbetsuppgifterna i hemtjänsten

Det saknas personal i äldreomsorgen, och landets kommuner och omsorgsföretag kämpar med att hitta rätt kompetens. Nu har Vård- och omsorgsanalys publicerat en…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…