Några faktorer bakom den förhöjda risken kan vara underanvändning av hälso- och sjukvårdsresurser samt exponering för krig och fattigdom. Foto: Pixabay

Högre självmordsrisk bland utlandsfödda äldre kvinnor

En studie från Göteborgs universitet visar att äldre kvinnor som är födda utanför Norden har en högre risk för suicid, jämfört med svenskfödda kvinnor. Risken är särskilt hög bland dem som har obehandlad depression.

Mellan 2006 och 2014 dog 1 305 personer 75 år eller äldre till följd av självmord i Sverige, 907 män och 398 kvinnor. Av kvinnorna hade 164 en obehandlad depression och 42 var födda utanför Norden, visar studien. Sammanlagt ingick data från 1,4 miljoner svenska invånare.

Självmordsrisken var förhöjd hos äldre utlandsfödda kvinnor, särskilt bland de med obehandlad depression, där var risken tre gånger högre. En anledning varför utlandsfödda kvinnor drabbas hårt är att de kommer från krigsdrabbade länder.

Khedidja Hedna och Margda Waern. Foto: Göteborgs universitet

Fattigdom, den tuffa immigrationsresan, dåliga socioekonomiska förhållanden, underanvändning av hälso- och sjukvårdsresurser och diskriminering kan också vara faktorer bakom den förhöjda självmordsrisken, framgår det i rapporten.

– Våra resultat visar på behovet av innovativa folkhälsoinsatser för att möta utlandsfödda äldre vuxna, speciellt kvinnor, säger Khedidja Hedna, en av forskarna bakom studien och yrkesverksam vid centrumet för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, AgeCap.

Studien belyser alltså behovet av uppsökande sjukvård, särskilt för äldre utlandsfödda kvinnor och för äldre män, säger Margda Waern, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, som har lett studien.

Hos äldre män var risken för självmord också högre om de inte behandlas för sin depression och om de hade manuella arbeten. Att vara gift verkade ha en skyddande effekt hos män.

– Det finns könsskillnader i självmordsrisk hos personer 75 år eller äldre och resultaten kan hjälpa till att skräddarsy förebyggande strategier inom psykiatrin, primärvården och socialtjänsten, säger Margda Waern.

Ladda ner artikeln

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.