Sociodemographic and gender determinants of late-life suicide in users and non-users of antidepressants. Publicerad i European journal of public health.

Högre självmordsrisk bland utlandsfödda äldre kvinnor
Mellan 2006 och 2014 dog 1 305 personer 75 år eller äldre till följd av självmord i Sverige, 907 män och 398 kvinnor. Av kvinnorna hade 164 en obehandlad depression och 42 var födda utanför Norden, visar studien. Sammanlagt ingick data från 1,4 miljoner svenska invånare.
Självmordsrisken var förhöjd hos äldre utlandsfödda kvinnor, särskilt bland de med obehandlad depression, där var risken tre gånger högre. En anledning varför utlandsfödda kvinnor drabbas hårt är att de kommer från krigsdrabbade länder.

Khedidja Hedna och Margda Waern. Foto: Göteborgs universitet
Fattigdom, den tuffa immigrationsresan, dåliga socioekonomiska förhållanden, underanvändning av hälso- och sjukvårdsresurser och diskriminering kan också vara faktorer bakom den förhöjda självmordsrisken, framgår det i rapporten.
– Våra resultat visar på behovet av innovativa folkhälsoinsatser för att möta utlandsfödda äldre vuxna, speciellt kvinnor, säger Khedidja Hedna, en av forskarna bakom studien och yrkesverksam vid centrumet för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, AgeCap.
Studien belyser alltså behovet av uppsökande sjukvård, särskilt för äldre utlandsfödda kvinnor och för äldre män, säger Margda Waern, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, som har lett studien.
Hos äldre män var risken för självmord också högre om de inte behandlas för sin depression och om de hade manuella arbeten. Att vara gift verkade ha en skyddande effekt hos män.
– Det finns könsskillnader i självmordsrisk hos personer 75 år eller äldre och resultaten kan hjälpa till att skräddarsy förebyggande strategier inom psykiatrin, primärvården och socialtjänsten, säger Margda Waern.
Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…
Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet
Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…
Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…