Några faktorer bakom den förhöjda risken kan vara underanvändning av hälso- och sjukvårdsresurser samt exponering för krig och fattigdom. Foto: Pixabay

Högre självmordsrisk bland utlandsfödda äldre kvinnor

En studie från Göteborgs universitet visar att äldre kvinnor som är födda utanför Norden har en högre risk för suicid, jämfört med svenskfödda kvinnor. Risken är särskilt hög bland dem som har obehandlad depression.

Mellan 2006 och 2014 dog 1 305 personer 75 år eller äldre till följd av självmord i Sverige, 907 män och 398 kvinnor. Av kvinnorna hade 164 en obehandlad depression och 42 var födda utanför Norden, visar studien. Sammanlagt ingick data från 1,4 miljoner svenska invånare.

Självmordsrisken var förhöjd hos äldre utlandsfödda kvinnor, särskilt bland de med obehandlad depression, där var risken tre gånger högre. En anledning varför utlandsfödda kvinnor drabbas hårt är att de kommer från krigsdrabbade länder.

Khedidja Hedna och Margda Waern. Foto: Göteborgs universitet

Fattigdom, den tuffa immigrationsresan, dåliga socioekonomiska förhållanden, underanvändning av hälso- och sjukvårdsresurser och diskriminering kan också vara faktorer bakom den förhöjda självmordsrisken, framgår det i rapporten.

– Våra resultat visar på behovet av innovativa folkhälsoinsatser för att möta utlandsfödda äldre vuxna, speciellt kvinnor, säger Khedidja Hedna, en av forskarna bakom studien och yrkesverksam vid centrumet för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, AgeCap.

Studien belyser alltså behovet av uppsökande sjukvård, särskilt för äldre utlandsfödda kvinnor och för äldre män, säger Margda Waern, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, som har lett studien.

Hos äldre män var risken för självmord också högre om de inte behandlas för sin depression och om de hade manuella arbeten. Att vara gift verkade ha en skyddande effekt hos män.

– Det finns könsskillnader i självmordsrisk hos personer 75 år eller äldre och resultaten kan hjälpa till att skräddarsy förebyggande strategier inom psykiatrin, primärvården och socialtjänsten, säger Margda Waern.

Ladda ner artikeln

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…