I studien ingick nästan 1 000 äldre män 70 år eller äldre som följdes i som längst 24 år. Foto: Unsplash

Högt blodtryck på natten ökar alzheimerrisken

Forskare har i en ny studie visat att äldre män som har högre blodtryck nattetid jämfört med dagtid har en högre risk att få Alzheimers sjukdom.

Högt blodtryck är sedan tidigare känt som en riskfaktor för att utveckla alzheimer. Men det är inte känt om avvikande blodtrycksmönster är kopplat till demensrisk.

Hos friska människor varierar blodtrycket under dygnet, vilket leder till att blodtrycket är tio procent lägre nattetid än dagtid, något som kallas dipping. Hos vissa personer är detta mönster omvänt och de har istället högre blodtryck på natten än under dagen.

För att fylla kunskapsgapet kring avvikande blodtrycksmönster har forskare från Uppsala universitet undersökt den potentiella kopplingen mellan omvänd dipping och högre demensrisk hos äldre män.

– Det visade sig att så kallade omvända dippare hade en 1,64 gånger högre risk att få en demensdiagnos. Våra resultat pekar på att risken framför allt ökar för Alzheimers sjukdom, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap och studiens seniora forskare, i ett pressmeddelande.

Eftersom endast äldre män deltog i studien kan forskarna inte dra slutsatser om samma effekt kan ses hos äldre kvinnor med samma avvikande blodtrycksmönster, säger Xiao Tan, forskare vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien.

Enligt Christian Benedict och Xiao Tan kommer nästa steg vara att undersöka om blodtryckssänkande preparat kan minska risken för alzheimer hos äldre män om den ges nattetid.

Nästan ett tusen äldre män deltog i undersökningen. Vid studiens början var de i 70-års åldern och följdes upp i som längst 24 år.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som…

Projekt undersöker koppling mellan sömnapné och demens

Sömnapné drabbar ungefär en tredjedel av personer i åldrarna 30 till 60. Nu ska forskare från Akademiska sjukhuset på Uppsala universitet undersöka om…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…