Xiao Tan et al. (2021) Reverse Dipping of Systolic Blood Pressure Is Associated With Increased Dementia Risk in Older Men: A Longitudinal Study Over 24 Years. Publicerad i Hypertension.
Högt blodtryck på natten ökar alzheimerrisken
Högt blodtryck är sedan tidigare känt som en riskfaktor för att utveckla alzheimer. Men det är inte känt om avvikande blodtrycksmönster är kopplat till demensrisk.
Hos friska människor varierar blodtrycket under dygnet, vilket leder till att blodtrycket är tio procent lägre nattetid än dagtid, något som kallas dipping. Hos vissa personer är detta mönster omvänt och de har istället högre blodtryck på natten än under dagen.
För att fylla kunskapsgapet kring avvikande blodtrycksmönster har forskare från Uppsala universitet undersökt den potentiella kopplingen mellan omvänd dipping och högre demensrisk hos äldre män.
– Det visade sig att så kallade omvända dippare hade en 1,64 gånger högre risk att få en demensdiagnos. Våra resultat pekar på att risken framför allt ökar för Alzheimers sjukdom, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap och studiens seniora forskare, i ett pressmeddelande.
Eftersom endast äldre män deltog i studien kan forskarna inte dra slutsatser om samma effekt kan ses hos äldre kvinnor med samma avvikande blodtrycksmönster, säger Xiao Tan, forskare vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien.
Enligt Christian Benedict och Xiao Tan kommer nästa steg vara att undersöka om blodtryckssänkande preparat kan minska risken för alzheimer hos äldre män om den ges nattetid.
Nästan ett tusen äldre män deltog i undersökningen. Vid studiens början var de i 70-års åldern och följdes upp i som längst 24 år.
Relaterat
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Samlevnad och hjärnhälsa
Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Fler nyheter
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…
Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo
Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…