Xiao Tan et al. (2021) Reverse Dipping of Systolic Blood Pressure Is Associated With Increased Dementia Risk in Older Men: A Longitudinal Study Over 24 Years. Publicerad i Hypertension.

Högt blodtryck på natten ökar alzheimerrisken
Högt blodtryck är sedan tidigare känt som en riskfaktor för att utveckla alzheimer. Men det är inte känt om avvikande blodtrycksmönster är kopplat till demensrisk.
Hos friska människor varierar blodtrycket under dygnet, vilket leder till att blodtrycket är tio procent lägre nattetid än dagtid, något som kallas dipping. Hos vissa personer är detta mönster omvänt och de har istället högre blodtryck på natten än under dagen.
För att fylla kunskapsgapet kring avvikande blodtrycksmönster har forskare från Uppsala universitet undersökt den potentiella kopplingen mellan omvänd dipping och högre demensrisk hos äldre män.
– Det visade sig att så kallade omvända dippare hade en 1,64 gånger högre risk att få en demensdiagnos. Våra resultat pekar på att risken framför allt ökar för Alzheimers sjukdom, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap och studiens seniora forskare, i ett pressmeddelande.
Eftersom endast äldre män deltog i studien kan forskarna inte dra slutsatser om samma effekt kan ses hos äldre kvinnor med samma avvikande blodtrycksmönster, säger Xiao Tan, forskare vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien.
Enligt Christian Benedict och Xiao Tan kommer nästa steg vara att undersöka om blodtryckssänkande preparat kan minska risken för alzheimer hos äldre män om den ges nattetid.
Nästan ett tusen äldre män deltog i undersökningen. Vid studiens början var de i 70-års åldern och följdes upp i som längst 24 år.
Relaterat
Högre demensrisk bland multisjuka äldre
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…

Avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit
I årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden samlar redaktionen ihop en krönika över 2022 som har innehållit en hel del gåfotboll och…

Efterfrågad kunskap ger hjälp till självhjälp
Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum fyller 36 år i år. De genomför praktiknära forskning och utredningar utifrån olika verksamheters frågor och behov av kunskap,…
Fler nyheter

SBU granskar forskningen om utbildningsnivåns betydelse i omsorgen
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…

Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…

Dialog viktigt för akutbeslut i nära vård
Övergången till nära vård pågår på alla nivåer i vårdkedjan. Nu konstaterar Elin-Sofie Forsgärde på Linnéuniversitetet att det krävs anpassningar exempelvis i beslutsstöden…