Lars Nyberg arbetar med hjärnavbildning och forskar om hjärnans åldrande. Foto: Mattias Pettersson.

Högutbildades hjärnor krymper – också

Hjärnan krymper obevekligen i takt med att vi åldras, oavsett vår utbildningsnivå. Det visar en ny internationell studie.

Att hjärnan minskar i volym vartefter kroppen åldras är känt sedan länge bland forskare. En vanlig uppfattning har varit att utbildning håller tillbaka krympningen, men det har dock saknats bevis för att så verkligen skulle vara fallet. I den aktuella studien har forskarna analyserat hjärnavbildningar från mer än 2 000 deltagare 29–91 år i den europeiska Lifebrain-banken och den brittiska UK-biobanken. Deltagarna hade fått sina hjärnor avbildade med magnetresonanskamera upp till tre gånger under en elvaårsperiod och särskilt studerades volymen i hjärnbarken och i hippocampus, områden i hjärnan som är kända för att minska som en del av det naturliga åldrandet.

Illustration av hjärnkrympning.

Forskarna jämförde graden av krympning bland deltagare som hade fått högre utbildning före 30 års ålder med deltagare med bara kortare utbildning. Det visade sig att hjärnorna krympte i samma takt för bägge grupperna.

– Den som bara fick sexårig folkskola har samma hastighet på sin hjärnas åldrande som den som har gjort akademisk karriär i ungdomen, säger Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå universitet och en av dem som lett studien.

Det gick att se att de högutbildade från början hade aningen större hjärnbarksvolym i några regioner, men hastigheten som dessa regioner i hjärnan senare i livet krympte med påverkades inte av utbildningen.

– Detta ska absolut inte tolkas som att utbildning är bortkastad, men i sökandet efter faktorer som kan modifieras för att påverka hjärnans åldrande verkar inte utbildning vara en sådan, säger Lars Nyberg.

Länk till studien publicerad i PNAS

Bakom studien som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS står forskare i Umeå, Oslo, Köpenhamn, Barcelona, Lübeck, Berlin, London, Oxford, Geneve, Cambridge, Nijmegen och Hamburg. Från Umeå universitet deltar förutom Lars Nyberg även Anders Lundqvist, CJ Boraxbekk och Sara Pudas.

Educational attainment does not influence brain aging
Lars Nyberg, Fredrik Magnussen, Anders Lundquist, William Baaré, David Bartrés-Faz, Lars Bertram, CJ Boraxbekk, Andreas M Brandmaier, Christian A Drevon, Klaus Ebmeier, Paolo Ghisletta, Richard N Henson, Carme Junqué, Rogier Kievit, Maike Kleemeyer, Ethan Knights, Simone Kühn, Ulman Lindenberger, Brenda WJH Penninx, Sara Pudas, Øystein Sørensen, Lídia Vaqué-Alcázar, Kristine B Walhovd, Anders M Fjell
PNAS

Relaterat

Så ska en app förbättra vården för personer med demens

De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…