Marie Jönsson
Enligt Marie Jönsson är det viktigt att chefer involverar personalen i arbetet med personcentrerad vård. Foto: Kerstin Weman Thornell/Högskolan Kristiandstad

Hon granskar ledarskapet inom vården

Personcentrerad vård har främst fokuserat på relationen mellan personal och vårdtagare. Sällan har strålkastaren riktats på ledningens och mellanchefernas roll, men nu ska en nybliven doktorand undersöka detta.

Marie Jönsson har över 20 års erfarenhet som operationssköterska. Hon har också sett ledarskap ur olika perspektiv, både som facklig företrädare och enhetschef på centraloperationen i Kristianstad.

Men som en av flera nyanställda doktorander på Forskningsplattformen för hälsa i samverkan vid Högskolan Kristianstad ska hon nu granska just den roll hon tidigare själv innehaft: ledarskapsrollen. De kommande åren ska hon ägna åt Perle-studien som har fokus på personcentrerat ledarskap inom äldrevården.

– När man pratar om ledarskap utgår man ofta från begrepp som till exempel effektivitet. Man hämtar inspiration från modeller inom industrin där man mäter pengar och minuter, säger hon i ett pressmeddelande.

Men Marie Jönsson tycker att man borde betona andra aspekter inom arbetet såsom bemötande och delaktighet och menar att det är viktigt att ta hänsyn till medarbetarna som individer.

– Ett personcentrerat ledarskap behöver genomsyra alla led i organisationen. Som chef kan man inte uppmuntra till personcentrerad vård och samtidigt låta bli att involvera personalen.

Inom doktorandprojektet är tanken att vidareutveckla ett teoretiskt ramverk som kan vara till hjälp och vägledning för ett personcentrerat ledarskap. Ramverket utgår ursprungligen från australiensiska förhållanden, men ska nu översättas till svenska utifrån de resultat som Marie Jönsson får.

I Perle-studien ingår ett sextiotal sjuksköterskor inom äldrevården i olika kommuner i nordöstra Skåne och Västerbotten. De ska få dela med sig av sin syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap i fokusgruppsintervjuer.

Fakta
Perle-studien

I Perle-studien ingår ett sextiotal sjuksköterskor inom äldrevården i olika kommuner i nordöstra Skåne och Västerbotten. De ska få dela med sig av sin syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap i fokusgruppsintervjuer.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…