Man ska inte vara rädd att vid behov låta en äldre patient prova psykofarmaka, säger forskaren Jon Brännström. Foto: Unsplash

Inte farligare för äldre att använda psykofarmaka

Läkemedel mot psykisk ohälsa leder varken till förtida död eller höftfrakturer. Den ökade risk som tidigare har observerats hos behandlade patienter beror bland annat på att de har en större sjukdomsbörda.

På Socialstyrelsens lista över läkemedel som är olämpliga och har en hög risk för biverkningar för äldre personer står bland annat psykofarmaka, som i tidigare studier har visat sig öka risken för både höftfrakturer och förtida död.

En ny avhandling från Umeå universitet visar att riskerna med psykofarmaka inte är så stora. Det finns en koppling mellan pågående behandling med psykofarmaka och död, men resultaten visar att personerna också var skörare och hade andra sjukdomar.

Kön visade sig också påverka risken för död. Antidepressiv medicinering verkar öka risken för död hos kvinnor, medan lugnande mediciner ökade risken för död hos män.

Sambandet mellan höftfrakturer och antidepressiva och antipsykotiska läkemedel, analyserades i två registerstudier. De som fick läkemedelsbehandling drabbades av mer än dubbelt så många höftfrakturer. Men risken var som störst månaden innan behandlingen påbörjades, något som talar emot att det är psykofarmaka som orsakar höftfrakturer.

Resultatet tyder snarare på att ett allmänt försämrat hälsotillstånd ökar sannolikheten för att både skada höften och få psykofarmaka förskrivet.

– Eftersom många drabbas av psykisk ohälsa när de är äldre är det ett viktigt och glädjande besked att man inte behöver vara rädd för att vid behov prova att sätta in läkemedelsbehandling, säger Jon Brännström, avhandlingens författare.

Han betonar vikten av behandlingen följs upp noggrant och kritiserar Socialstyrelsens riktlinjer som klassificerar viss psykofarmaka som olämplig.

– Att undvika att förskriva läkemedel kan skapa ett större lidande och fler risker än att faktiskt behandla. Studierna visar att det inte är befogat med någon överdriven allmän restriktivitet, säger Jon Brännström.

Vill du veta mer om avhandlingen? I nästa nummer av Äldre i Centrum, #4/2020,
kommer det att finnas en längre intervju med författaren Jon Brännström.

Ladda ner avhandlingen

Adverse effects of psychotropic drugs in old age. Avhandling framlagd vid Umeå universitet.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet

Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…