Man ska inte vara rädd att vid behov låta en äldre patient prova psykofarmaka, säger forskaren Jon Brännström. Foto: Unsplash

Inte farligare för äldre att använda psykofarmaka

Läkemedel mot psykisk ohälsa leder varken till förtida död eller höftfrakturer. Den ökade risk som tidigare har observerats hos behandlade patienter beror bland annat på att de har en större sjukdomsbörda.

På Socialstyrelsens lista över läkemedel som är olämpliga och har en hög risk för biverkningar för äldre personer står bland annat psykofarmaka, som i tidigare studier har visat sig öka risken för både höftfrakturer och förtida död.

En ny avhandling från Umeå universitet visar att riskerna med psykofarmaka inte är så stora. Det finns en koppling mellan pågående behandling med psykofarmaka och död, men resultaten visar att personerna också var skörare och hade andra sjukdomar.

Kön visade sig också påverka risken för död. Antidepressiv medicinering verkar öka risken för död hos kvinnor, medan lugnande mediciner ökade risken för död hos män.

Sambandet mellan höftfrakturer och antidepressiva och antipsykotiska läkemedel, analyserades i två registerstudier. De som fick läkemedelsbehandling drabbades av mer än dubbelt så många höftfrakturer. Men risken var som störst månaden innan behandlingen påbörjades, något som talar emot att det är psykofarmaka som orsakar höftfrakturer.

Resultatet tyder snarare på att ett allmänt försämrat hälsotillstånd ökar sannolikheten för att både skada höften och få psykofarmaka förskrivet.

– Eftersom många drabbas av psykisk ohälsa när de är äldre är det ett viktigt och glädjande besked att man inte behöver vara rädd för att vid behov prova att sätta in läkemedelsbehandling, säger Jon Brännström, avhandlingens författare.

Han betonar vikten av behandlingen följs upp noggrant och kritiserar Socialstyrelsens riktlinjer som klassificerar viss psykofarmaka som olämplig.

– Att undvika att förskriva läkemedel kan skapa ett större lidande och fler risker än att faktiskt behandla. Studierna visar att det inte är befogat med någon överdriven allmän restriktivitet, säger Jon Brännström.

Vill du veta mer om avhandlingen? I nästa nummer av Äldre i Centrum, #4/2020,
kommer det att finnas en längre intervju med författaren Jon Brännström.

Ladda ner avhandlingen

Adverse effects of psychotropic drugs in old age. Avhandling framlagd vid Umeå universitet.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…