Man ska inte vara rädd att vid behov låta en äldre patient prova psykofarmaka, säger forskaren Jon Brännström. Foto: Unsplash

Inte farligare för äldre att använda psykofarmaka

Läkemedel mot psykisk ohälsa leder varken till förtida död eller höftfrakturer. Den ökade risk som tidigare har observerats hos behandlade patienter beror bland annat på att de har en större sjukdomsbörda.

På Socialstyrelsens lista över läkemedel som är olämpliga och har en hög risk för biverkningar för äldre personer står bland annat psykofarmaka, som i tidigare studier har visat sig öka risken för både höftfrakturer och förtida död.

En ny avhandling från Umeå universitet visar att riskerna med psykofarmaka inte är så stora. Det finns en koppling mellan pågående behandling med psykofarmaka och död, men resultaten visar att personerna också var skörare och hade andra sjukdomar.

Kön visade sig också påverka risken för död. Antidepressiv medicinering verkar öka risken för död hos kvinnor, medan lugnande mediciner ökade risken för död hos män.

Sambandet mellan höftfrakturer och antidepressiva och antipsykotiska läkemedel, analyserades i två registerstudier. De som fick läkemedelsbehandling drabbades av mer än dubbelt så många höftfrakturer. Men risken var som störst månaden innan behandlingen påbörjades, något som talar emot att det är psykofarmaka som orsakar höftfrakturer.

Resultatet tyder snarare på att ett allmänt försämrat hälsotillstånd ökar sannolikheten för att både skada höften och få psykofarmaka förskrivet.

– Eftersom många drabbas av psykisk ohälsa när de är äldre är det ett viktigt och glädjande besked att man inte behöver vara rädd för att vid behov prova att sätta in läkemedelsbehandling, säger Jon Brännström, avhandlingens författare.

Han betonar vikten av behandlingen följs upp noggrant och kritiserar Socialstyrelsens riktlinjer som klassificerar viss psykofarmaka som olämplig.

– Att undvika att förskriva läkemedel kan skapa ett större lidande och fler risker än att faktiskt behandla. Studierna visar att det inte är befogat med någon överdriven allmän restriktivitet, säger Jon Brännström.

Vill du veta mer om avhandlingen? I nästa nummer av Äldre i Centrum, #4/2020,
kommer det att finnas en längre intervju med författaren Jon Brännström.

Ladda ner avhandlingen

Adverse effects of psychotropic drugs in old age. Avhandling framlagd vid Umeå universitet.

Relaterat

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Äldre man som sitter på sin säng

Så påverkar sjukdomar vår sömn

Många äldre personer upplever att de har svårt att sova. Att sömnen förändras när vi blir äldre är naturligt, men kan bli problematiskt…

Fler nyheter

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…